Honkbalsite

Subscribe to feed Honkbalsite
Honkbalnieuws uit Nederland
Bijgewerkt: 5 uur 12 min geleden

Gilmer Lampe naar Fortitudo Bologna

10 uur 51 min geleden
International Gilmer Lampe verruilt L&D Amsterdam voor Fortitudo Bologna.
Foto: © Rob Jelsma

International Gilmer Lampe vervolgt zijn carrière in Italië. Vandaag heeft de Italiaanse topclub Fortitudo Bologna de Arubaanse buitenvelder gepresenteerd als nieuwe aanwinst. Lampe speelde vier seizoenen in de Nederlandse hoofdklasse voor UVV en L&D Amsterdam.

Fortitudo Bologna greep dit jaar naast de belangrijkste hoofdprijzen. De Italiaanse club werd als titelverdediger al in de Play-Offs van de Italian Baseball League door de latere kampioen ASD Rimini uitgeschakeld. En twee maanden eerder werd de club verliezend finalist tijdens de European Champions Cup. In de strijd om de Europese clubtitel schakelde Bologna wel titelverdediger L&D Amsterdam uit, maar verloor het in de eindstrijd van Curaçao Neptunus.

Niettemin veroverde de tienvoudig Italiaanse kampioen in september wel de Coppa Italia, de Italiaanse beker. Daarmee heeft Bologna zich alsnog verzekerd van deelname aan de European Champions Cup. Dit toernooi wordt volgend jaar juni in Rotterdam gehouden. Voor Nederland nemen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam opnieuw deel, waardoor voormalig profhonkballer Gilmer Lampe de kans krijgt om het op te nemen tegen zijn oude club.

Meest Waardevolle Speler

Lampe verlaat hiermee na vier seizoenen voorlopig de Nederlandse competitie. In de hoofdklasse kwam de 27-jarige buitenvelder uit voor UVV (2014 en 2015) en L&D Amsterdam (2016 en 2017), nadat hij tussen 2008 en 2014 twee seizoenen in de Minor League speelde voor de organisatie van Seattle Mariners.

De Arubaanse Lampe was dit jaar in de reguliere competitie op twee spelers na de beste slagman van de hoofdklasse. Hij kwam tot een slaggemiddelde van .390. Met 34 gescoorde punten was hij eveneens de op twee na beste speler, terwijl hij in het klassement voor tweehonkslagen (12) en homeruns (5) zelfs op de tweede plaats eindigde. Met negen hits in vijf wedstrijden (.500) was hij de beste slagman in de Holland Series, maar slaagde De buitenvelder er niet in om L&D Amsterdam aan een landstitel te helpen. Zijn prestaties leverden hem dit jaar wel een nominatie op voor de titel van Meest Waardevolle Speler in de hoofdklasse. In de komende periode hoopt Fortitudo Bologna nog meer versterkingen aan zijn selectie toe te voegen.

Mexico in beeld als speelstad Premier12

do, 23/11/2017 - 22:31
Estadio Charros de Jalisco was dit jaar gastheer van wedstrijden tijdens de World Baseball Classic.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Mexico is nadrukkelijk in beeld als gastheer voor één van de speelrondes van de tweede editie van de Premier12. Dat toernooi in 2019 geldt tevens als een Olympisch kwalificatietoernooi. Ruim twee maanden geleden werd al overeenstemming bereikt met Japan als gastheer voor wedstrijden uit de tweede ronde en de finaleronde.

De Italiaan Riccardo Fraccari, voorzitter van de World Baseball Softball Confederation (WBSC), verbleef afgelopen week in Mexico. Eén van de doelen van zijn reis naar het Midden-Amerikaanse land was het bespreken van de details voor de organisatie van de Premier12. Tijdens overleggen met de Mexicaanse honkbalbond werd deze dagen duidelijk dat Mexico klaar is om een deel van de organisatie op zich te nemen.

Mexico lijkt daarmee de tweede gastheer te worden naast Japan. De wedstrijden in Japan, uit de tweede ronde en de finales, worden gespeeld in het Chiba Marine Stadium en het Tokyo Dome. Mexico krijgt nu de kans om de wedstrijden uit de eerste ronde te organiseren. Meer details worden op een later moment uitgewerkt door de WBSC en de Mexicaanse honkbalbond.

Wereldranglijst

Voor de tweede editie van de Premier12 kwalificeren eind 2018 de twaalf beste landen van de wereldranglijst zich. Het Nederlands Koninkrijksteam staat op deze ranglijst momenteel op een achtste plaats. Mexico staat zesde en lijkt daarmee vrij zeker van deelname aan de Premier12 in 2019. In 2015 plaatste Mexico zich als nummer twaalf op de wereldranglijst als laatste voor de Premier 12. De Mexicaanse honkballers zorgden in Chinese Taipei en Japan voor een enorme stunt door als vierde te eindigen.

In 1951 was Mexico voor het laatst gastheer van het wereldkampioenschap. Mexico was daarnaast tweemaal gastheer van een speelronde tijdens de World Baseball Classic. In 2009 werden wedstrijden uit de eerste ronde gespeeld in het Estadio Foro Sol in Mexico City, dat plaats biedt aan 26.000 toeschouwers. Dit jaar keerde de WBC terug in Mexico. Voor de vierde editie van het mondiale toernooi werden ditmaal wedstrijden uit de eerste ronde gespeeld in het Estadio Charros de Jalisco in Zapopan.  Dat stadion heeft een capaciteit voor 16.000 toeschouwers.

European Champions Cup 2018 bij Curaçao Neptunus

di, 21/11/2017 - 14:01
Curaçao Neptunus is voor de negende keer in de historie Europees clubkampioen geworden.
Foto: © Rob Jelsma

De Confederation of European Baseball heeft de organisatie van de European Champions Cup, de Europa Cup voor clubteams, toegewezen aan Curaçao Neptunus. Het toernooi zal plaatsvinden in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam van 5 of 6 juni tot 9 of 10 juni.

De Rotterdamse recordkampioen uit de Nederlandse Hoofdklasse viert in 2018 haar 75-jarige jubileum en kan dit nu dus opluisteren met het winnen van de European Champions Cup in eigen huis. Winst van de European Champions Cup in 2018 zou een titelprolongatie betekenen, want dit jaar won de ploeg van manager Ronald Jaarsma in Regensburg voor de negende keer in de clubhistorie de Europese clubtitel.

Namens Nederland komt naast Curaçao Neptunus ook L&D Amsterdam in 2018 uit in de Europa Cup. De Amsterdammers wonnen het toernooi in 2016.

Dankzij de landstitel en de Europese clubtitel is Neptunus genomineerd als Sportploeg van het Jaar in Rotterdam en is Ronald Jaarsma genomineerd als Coach van het Jaar, een award die hij dit jaar ook al ontving tijdens de Star Awards als beste coach van de hoofdklasse.

Steve Janssen met ‘een hele mooie groep’ als coach naar de AWBL

vr, 17/11/2017 - 11:20
Steve Janssen poseert voor aanvang van de wedstrijden met Team Europe tegen Samurai Japan met Japanse bondscoach Kokubo in 2015. Deze winter is hij manager van de WBSC All-Stars
(Foto: WBSC)

De Asia Winter Baseball League begint op 25 november aan haar vijfde editie en voor de derde keer op rij zullen ook Europese talenten de kans krijgen om in Taiwan hun kunsten te vertonen. Bij de voorgaande twee edities nam er ook daadwerkelijk een Team Europe deel, maar deze winter is het team aangevuld met spelers vanuit Amerikaanse profcompetities en speelt het onder de naam WBSC European/USA All-Star Team. Aan het roer van dit team staat een bekende: Steve Janssen.

De Vlaamse Field Manager van Team Kingdom of the Netherlands was in 2015 manager van Team Europe dat het in het Tokyo Dome opnam tegen Samurai Japan. “Wij hebben toen goed gepresteerd en de samenwerking met de WBSC verliep erg goed. Nu hebben zij mij gevraagd om als manager op te treden van dit All-Star Team.”, aldus Janssen.

Sterke selectie
In de selectie van deze editie zitten veel spelers die als professional spelen of gespeeld hebben. Zijn dit allemaal spelers die Janssen zelf kent en geselecteerd heeft? “Een groot deel van de jongens ken ik al, maar de selectie is in overleg met de WBSC samengesteld. Sommige jongens zijn voor mij dus ook nog onbekend. Op dit moment ben ik druk bezig om uit te zoeken wat hun kwaliteiten zijn.”

Binnen de selectie heeft Janssen uiteraard ook geprobeerd om een aantal spelers uit het Koninkrijksteam toe te voegen. Omdat een aantal spelers vanuit hun proforganisatie al ingedeeld waren in andere Winter Leagues of om andere redenen niet beschikbaar waren zijn dat er van de 26 spelers uiteindelijk twee geworden: Rudy van Heydoorn en Phildrick Llewellyn Jr.

“Rudy heeft met ons in het verleden al een aantal toernooien gespeeld en is toen via de Japanse Independent Leagues in de Italiaanse competitie terecht gekomen. Hij een catcher, die ook aanvallend erg sterk is. Phil kennen we nog van de voorbereiding op de World Baseball Classic, waar hij een zeer goede indruk maakte. Phil is iemand voor wie deze trip een mooie kans is om zich internationaal op de kaart te zetten. Hij is free agent en heeft de ambitie om nog als prof te spelen.”

Zitten er nog andere bekende spelers in de selectie? “De selectie bestaat vooral uit spelers die zich, net als Llewellyn, als free agent in de kijker willen spelen. Spelers die de fans in Nederland al zouden kunnen kennen zijn Italianen als Jose Ferrini en Erick Epifano, waar wij met Oranje al jaren tegen gespeeld hebben. En met Clayton Mortensen hebben we een pitcher in huis die al ervaring opgedaan heeft in de MLB.”

Verwachtingen
In de AWBL spelen talentvolle spelers uit de grootste Aziatische clubcompetities zoals de NPB (Japan), KBO (Zuid-Korea) en CPBL (Taiwan). Hoe zal het team van de WBSC All-Stars het er vanaf brengen in deze competitie? “Ik vind het nog lastig om te bepalen hoe goed de concurrentie is en hoe wij als team zullen presteren. De tegenstanders hebben de grootste talenten van onder de 25 jaar in Azië dus die tegenstand zal sterk zijn, maar ik denk dat wij een mooie selectie hebben.”

Janssen en de WBSC All-Stars komen op woensdag 22 november aan in Taiwan en spelen drie dagen later al de eerste wedstrijd tegen de KBO U25 All-Stars.

Prestigieuze oeuvreprijs voor Bert Blijleven

di, 14/11/2017 - 23:07
Catcher Chadwick Tromp in gesprek met pitching-coach Bert Blijleven.
Foto: © Henk Seppen

Hall of Famer Bert Blijleven ontvangt vanavond in New York City tijdens een galadiner van de  Major League Baseball Players Alumni Association (MLBPAA) een oeuvreprijs. Bij de uiteiking van de prestigieuze onderscheiding in het evenementencentrum Capitale zijn een groot aantal actieve en voormalige Major Leaguers aanwezig.

De Lifetime Achievement Award wordt vanavond in New York City uitgereikt tijdens de achttiende editie van het Annual Legends for Youth Dinner van de MLBPAA. Tijdens dit diner worden voormalige Major Leaguers geëerd voor hun prestaties op en vooral ook naast het veld. Hall of Famer Andre Dawson ontvangt vanavond eveneens een Lifetime Achievement Award.

Blijleven treedt hiermee in de voetsporen van onder meer Hank Aaron, Yogi Berra, Wade Boggs, Roberto Clemente, Jackie Robinson, Ozzie Smith en Dave Winfield. Zij ontvingen eerder ook al de oeuvreprijs van de MLBPAA.

Nederlands Koninkrijksteam

Blijleven werd in 2011 als enige in Nederland geboren honkballer opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame. De tweevoudig All Star won in zijn imposante carrière tweemaal de World Series. In drie seizoenen (1973, 1985 en 1989) leidde hij de American League in shut-outs.

In 22 seizoenen gooide Blijleven voor California Angels, Cleveland Indians, Pittsburgh Pirates en Texas Rangers. De helft van zijn carrière kwam hij uit voor Minnesota Twins. De club uit Minnesota nam in 2011 het rugnummer 28 van Blijleven uit de roulatie. Momenteel is Blijleven commentator voor Minnesota Twins. Daarnaast zet hij zich in voor een groot aantal goede doelen. Tijdens de World Baseball Classic van 2009, 2013 en 2017 trad hij op als pitching-coach van het Nederlands Koninkrijksteam.

Pitcher Shairon Martis terug in Venezuela

di, 14/11/2017 - 22:48
Pitchers Jair Jurrjens (links) en Shairon Martis.
Foto: ©

Pitcher Shairon Martis keert voor Águilas del Zulia terug in de Liga Venezuela Beisbol Profesional. Vorig jaar kwam Martis in de Venezolaanse wintercompetitie ook al uit voor deze club, die in de finale de titel voor zich opeiste. Vandaag is de speler van het Nederlands Koninkrijksteam aan de selectie van zijn nieuwe club toegevoegd.

In oktober ging Shairon Martis op zoek naar een plekje bij één van de teams in de Venezolaanse wintercompetitie. Uiteindelijk bood Águilas del Zulia hem de kans om terug te keren. Hij vervangt op het roster de Amerikaanse pitcher Cody Hall, die de afgelopen weken negen wedstrijden gooide voor Águilas del Zulia. Voor Águilas del Zulia gooide Martis vorig jaar al 41 2/3 innings met een verdiende puntengemiddelde van 4.97.

De dertigjarige Martis verdeelde dit jaar zijn seizoen over het Triple A-team Norfolk Tides van Baltimore Orioles en Lincoln Saltdogs. Met die laatste club won de Curaçaose pitcher in de American Association het eerste kampioenschap in de Central Division sinds 2014. Vandaag meldt de pitcher van het Nederlands Koninkrijksteam zich bij zijn nieuwe club. Titelverdediger Águilas del Zulia staat met vijftien overwinningen in 27 wedstrijden momenteel op een derde plaats.

Jair Jurrjens

Met zijn terugkeer bij Águilas del Zulia begint Martis aan zijn zesde seizoen in de Venezolaanse wintercompetitie. Eerder kwam hij onder meer voor Tiburones de La Guaira en Navegantes del Magallanes in actie in de seizoenen 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 en 2016-2017. In totaal kwam hij in deze seizoenen tot 35 wedstrijden.

Martis wordt de derde international in één van de professionele wintercompetities. Curt Smith keerde recent terug bij Tigres de Chinandega in de profcompetitie van Nicaragua. Pitcher Jair Jurrjens staat onder contract van Tigres del Licey. Voor dit team gooide hij zondagavond zeven innings in de Liga de Beisbol Dominicano. Hij stond slechts twee honkslagen en geen enkel punt toe. Daarmee verlaagde Jurrjens zijn verdiende puntengemiddelde na vier wedstrijden tot 1.88.

Nieuw contract

Jurrjens probeert in dienst van Tigres del Licey een nieuw contract bij één van de Major League-organisaties te verdienen. Na afloop van de World Baseball Classic van dit jaar tekende Jurrjens al een contract bij Los Angeles Dodgers. Een terugkeer in de Major League leek daarmee aanstaande. Maar een schorsing van tachtig wedstrijden, na het gebruik van prestatie verhogende drugs, gooide in juni van dit jaar roet in het eten.

 

Start Europese Spring Training in Italiaanse Nettuno

zo, 12/11/2017 - 11:46
Martin Helmig (1e van links) en Ruggero Bagialemani (3e van links) als coaches van Duitsland tijdens het EK in Hoofddorp.
Foto: © Julia Pelealu

In navolging van de Grapefruit League in Florida en de Cactus League in Arizona zijn de de Duitser Martin Helmig (ex-Haarlem Nicols) en de Italiaan Ruggero Bagialemani (ex-Nettuno) bezig een Spring Training voor Europese clubs te organiseren. Trainingen en wedstrijden van zaterdag 17 tot 24 maart in Nettuno en Anzio, een vrije dag naar eigen keus en lage hoteltarieven. De organisatie hoopt op tien deelnemende ploegen en heeft nog vijf vacatures in de aanbieding.

Helmig, die ook in Italië heeft gespeeld, en Bagialemani hebben elkaar teruggevonden als coaches van de Duitse Nationalmannschaft, die vorig jaar deelnam aan het Europees kampioenschap in Hoofddorp. Nu werken ze samen aan een nieuw Europees initiatief, namelijk een internationaal kamp in het voorseizoen. De in 1962 in Mannheim geboren Helmig speelde in 1984 voor de Italiaanse club Anzio en aansluitend twee seizoenen voor Haarlem Nicols, waarmee hij landskampioen in 1985 werd en waarvan hij de beste pitcher in 1986 was. In de Verenigde Staten nam hij deel aan Spring Training van Chicago White Sox en Baltimore Orioles en in Duitsland werd hij Hall of Famer (1998).

Momenteel is Helmig bondscoach in Duitsland. Ruggero Bagialemani is daar één van zijn assistenten. De Italiaan speelde zijn hele carrière bij Nettuno. Ook als coach en manager bleef hij die club trouw, behalve in het seizoen 2010 toen hij uitkwam voor Grosseto. Landskampioen werd Bagialemani in 1990, 1993, 1996 en 1998. Met de Azzurri werd hij Europees kampioen in 1983, 1989, 1991 en 1997. Vorig jaar debuteerde Bagialemani als Duitse coach bij het Franse toernooi Yoshida Challenge in Sénart.

Pizza League

Logo Pizza League

In zijn huidige woonplaats Regensburg aan de samenloop van de twee rivieren Regen en Donau heeft Martin Helmig de onderneming Donau Events opgericht. Vandaar zet hij nu samen met zijn Italiaanse medewerker de Pizza League op. De eerste binnenlandse aanmeldingen zijn al binnen, te weten van clubs in Muenchen, Mannheim en Bonn, alsmede van twee Italiaanse clubs, maar de organisatie heeft ook uit Nederland, België en Frankrijk vragen over mogelijkheden ontvangen.

Helmig en Bagialemani staan open voor korte wedstrijden van zeven innings en/of twintig pitches per inning. Iedere club wordt gevraagd een scheidsrechter mee te nemen om de dagelijkse wedstrijden te leiden. Vanwege het vroege seizoen zijn hotels nog goedkoop en pizzeria’s gastvrij. Op roostervrije dagdelen kan desgewenst een uitstapje naar Rome worden gemaakt, waarheen ieder uur een trein vertrekt.

Ontslagen

De Italiaanse clubs zijn druk bezig met het nieuwe seizoen. Vandaag is bekend geworden dat manager Marco Nanni na nog maar één seizoen al weer ontslagen is door zijn club T&A San Marino. De tegenvallende prestaties van de club in de Italiaanse en Europese competities zijn ongetwijfeld de voornaamste oorzaken, maar in het persbericht van de club wordt ook het gebrek aan toekomstvisie en overenigbare ideeen genoemd als verwijten aan de man, die eerst gebonden was aan UnipolSai Bologna en een doordeweekse dagbaan in die stad.

In 2014 werd Nanni nog geroemd als de beste manager van het Italiaanse honkbal. Maar in de jaren daarna volgden nederlagen voor Nanni in Italië en Europa. Nu staat hij op straat en mag hij gaan meedraaien in de caroussel van de Italian Baseball League.

Sebastiano Poma

Een van de spelers, die al eerder besloten had om San Marino te verlaten, is de 24-jarige buitenvelder Sebastiano Poma. Opgeleid bij Collecchio, nabij Parma, maakte hij zijn debuut in de IBL op zeventienjarige leeftijd bij het toenmalige CariParma. Voor die club speelde hij 126 wedstrijden en 409 slagbeurten met een productie van gemiddeld .252. In 2016 kwam Poma voor het eerst uit voor San Marino, waar hij zijn slaggemiddelde verbeterde tot .369, waarmee hij de beste slagman van Italië werd. Dat gebeurde onder leiding van manager Mauro Mazzotti, die hem ook in Hoofddorp kwam bekijken bij deelname door de Azzurri aan het EK. Met de nationale ploeg van Italië ging Poma mee naar de World Baseball Classic, maar in het afgelopen seizoen kwam hij bij San Marino niet verder dan een slaggemiddelde van .237.

Dat gebeurde onder leiding van manager Nanni. Het komend seizoen speelt Sebastiano onder leiding van zijn vader Gianguido Poma, die zijn positie bij de Italiaanse bond opgaf en manager is geworden van ParmaClima. Die vacature was ontstaan na de benoeming van Gilberto Gerali tot bondscoach van Italië. De nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon koos na uitstel bij de onderhandelingen met Mauro Mazzotti over de opvolging van Marco Mazzieri voor Gerali, de toenmalige manager van Parma. Poma wisselt de part-time job van manager van de nationale U18-selectie in voor de full-time baan in honkbalstad Parma. Als speler was hij daar al op het hoogste niveau actief van 1986 tot en met 1993: een periode waarin de club maar één keer landskampioen werd, maar wel vier keer de Europa Cup won (1986-87-88-92). Andere IBL-clubs die nog op zoek zijn naar een manager voor 2018 zijn Nettuno, Novara, Padova, San Marino en de twee promovendi uit de Serie A.

Andrelton Simmons wint Gold Glove Award

wo, 08/11/2017 - 08:22
Andrelton Simmons staat op het punt een double play te draaien in de halve finale van de WBC
(Foto: Freek Bouw/Phrake Photography)

Het seizoen in de Major League is net een week voorbij en dat betekent dat de tijd voor de individuele prijzen aangebroken is. Nadat Kenley Jansen eerder al uitgeroepen werd tot beste relief pitcher van de National League viel er vannacht wederom een speler uit het Koninkrijk der Nederlanden in de prijzen. Andrelton Simmons kreeg de American League Gold Glove voor de best verdedigende korte stop.

Het is de derde keer dat de pas 28-jarige Curaçaoënaar de Gold Glove ontvangt voor zijn ongeëvenaarde defensieve kwaliteiten. Hij won de Award eerder in 2013 en 2014 met de Atlanta Braves in de National League. Dit jaar ontving hij de prijs als speler van de Los Angeles Angels in de American League. Daarmee is Simmons pas de derde speler in de ruim honderdjarige geschiedenis van Major League Baseball die de Gold Glove Award in beide leagues weet te winnen. Hij is pas de vijftiende korte stop in de historie met drie Gold Gloves. De legendarische Ozzie Smith heeft het record voor de meeste Gold Gloves. Hij won er dertien in zijn negentienjarige loopbaan.

Andrelton Simmons should win every single Gold Glove until the end of time for this nonsense pic.twitter.com/5iemke5KAx

— Matt Monagan (@MattMono11) November 8, 2017

Stats
Simmons maakte dit seizoen slechts 14 fouten in 158 wedstrijden en eindigde het seizoen met een fielding percentage van .980, maar de onderliggende – zogenaamde – sabermetrics zijn nog veel indrukwekkender. Simmons voerde alle spelers in de Major League aan in Defensive Runs Saved (DRS) met 32 en was de beste korte stop in de MLB met een Ultimate Zone Rating (UZR) van 15.5. Zeg dit je helemaal niets? Geniet dan maar gewoon even van bijna zeven minuten van hemelse highlights van Simmons’ defense in 2017!

Roger Bernadina wint belangrijke KBO Award

ma, 06/11/2017 - 12:03
Roger Bernadina won the prijs voor de meeste gescoorde runs in de KBO
(Foto: Yonhap News)

Tijdens het jaarlijkste KBO Award Gala van de Korean Baseball Organization is Roger Bernadina in de prijzen gevallen. De geboren Curaçaoënaar, die opgroeide in Den Haag, waar hij honkbalde voor ADO, won de prijs voor de speler met de meeste gescoorde runs. Hij eindigde bovendien hoog in de verkiezing voor Most Valuable Player, een eer die uiteindelijk zijn teamgenoot Yang Heong-Jong ten deel viel.

Bernadina, die zijn bijnaam ‘The Shark’ te danken heeft aan zijn schitterende diving catches in het outfield, sloot een fenomenaal individueel seizoen af met het winnen van de Koreaanse titel met de KIA Tigers. De 33-jarige outfielder sloeg in de Korean Series .526 (10-19), maar ontving deze award voor zijn 118 gescoorde runs in het reguliere seizoen.

Dat Bernadina ook nog hoog eindigde in de verkiezing voor MVP is niet verrassend. Hij was een van slechts drie spelers met meer dan 20 homeruns en 20 gestolen honken en een van slechts vier spelers in de KBO met meer dan 100 runs en 100 RBI. Hij eindigde zijn seizoen met de volgende statistieken: .320 AVG met 27 homeruns,, 118 runs, 111 RBI and 32 gestolen honken. Hij werd dankzij zijn goede prestaties eerder dit seizoen ook al geselecteerd voor de All-Star Game.

Toekomst
Of hij ook volgend jaar bij de KIA Tigers speelt, is nog niet duidelijk. De Tigers hebben hem naar verluidt een nieuwe aanbieding gedaan, maar in gesprek met de website Yonhap News geeft Bernadina aan zijn opties nog even open te houden: “Ik heb geen haast. Ik laat alles nu even bezinken en laat mijn manager even zijn werk doen.”

Roger Bernadina, The Shark, is interested in a return to #MLB after big season in Korea. He hit .320 with 27 HRs, 111 RBI and 32 SB for Kia.

— Jerry Crasnick (@jcrasnick) November 4, 2017

Volgens ESPN journalist Jerry Crasnick zou Bernadina, net als Wilin Rosario, vanuit de KBO terug willen keren in de Major League Baseball. In de MLB speelde Bernadina in zeven seizoenen voor de Washington Nationals, de Philadelphia Phillies, de Cincinatti Reds en de Los Angeles Dodgers. Of daar in 2018 een vijfde team aan toegevoegd zal worden, zullen we in de komende maanden merken.

Storks versterkt zich met 10 spelers voor rentree in hoofdklasse

ma, 06/11/2017 - 10:53
Voor het eerst sinds 1979 keert het Haagse Storks terug op het hoogste niveau.
Foto: © Robert Bos

Storks heeft de selectie rond voor de rentree in de hoofdklasse honkbal. De Kijkduinploeg keert in 2018 na 37 jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau van Nederland. Hoofdcoach Aldric Dunlop en zijn nieuwe assistent Aldrin Martis verwelkomen tien nieuwkomers in hun spelersgroep. 

Nieuw in de pitching staff van Storks is Christopher Koeiman. Hij kwam afgelopen seizoen met zijn Curaçaose club Santa Rosa Indians uit in de hoogste divisie en werd jeugd MVP van het eiland. Ook maakte hij tijdens het WK U18 deel uit van de Oranje-selectie. Jose Moreno (UVV), Gijs Timmer (DSS) en de bij Storks terugkerende Darryl Jamoena (Hoofddorp Pioniers) nemen hoofdklasse-ervaring mee. Sherman Gario komt over van The Hawks.

Voor de positie van catcher zijn de van de Haagse honkbalschool Tsunami afkomstige Joost van den Bergh en Nick Nefs (Neptunus) toegevoegd aan de selectie.  Imco Rudolph (Euro Stars) en Kendrick Delima (Orioles) versterken het infield. Kendrick kwam dit jaar uit voor Oranje tijdens het World Port Tournament en werd met het Oranje U23 team Europees kampioen. Aldi Guzman (The Hawks), die eerder uitkwam in de proforganisatie van de Cincinnati Reds, is nieuw in het Haagse buitenveld.

Tegenstanders van Storks in de hoofdklasse zijn Neptunus, Amsterdam Pirates, Hoofddorp Pioniers, HCAW, DSS, Twins en Quick Amersfoort.

Selectie Storks 2018

Pitchers (10)
Sherman Gario (The Hawks)
Aaron de Groot
Christopher Koeiman (Santa Rosa Indians, Curaçao)
Darryl Jamoena (Hoofddorp Pioniers)
Jurrian Koks
Martin Kram
Jose Moreno (UVV)
Gijs Timmer (DSS)
Ricky Voorn
Nick Winkel

Catchers (3)
Joost van den Bergh (Tsunami)
Jurriaan Dijk
Nick Nefs (Neptunus)

Infielders (8)
Philipp Brandl
Kendrick Delima (Orioles)
Sem Petit
Giovanny Perez
Imco Rudolph (Euro Stars)
Quinlan de Windt
Tyron de Windt

Outfielders (5)
Timo van Aanhout
Joran Berkhout
Tijani Dunlop
Aldi Guzman (The Hawks)
Niels Weis

Coaching staff
Aldric Dunlop (hoofdcoach)
Aldrin Martis (assistent-coach, The Hawks)
Jurrian Koks (pitching coach/teammanager)
Ricky Voorn (bench/bullpen coach)
Joost Droog (trainer)
Ronald Romijn (trainer)

Marcon spreekt over weg naar Tokyo 2020

za, 04/11/2017 - 23:19
Bondsvoorzitters Ron Schel (links) en Andrea Marcon.
Foto: © FIBS

De European Baseball Series waren voor de nationale teams van Nederland en Italië een eerste voorbereiding op Olympische kwalificatie. Het daadwerkelijke kwalificatietoernooi wordt in maart 2020 in Spanje gehouden, aldus Andrea Marcon. De Italiaanse bondsvoorzitter heeft dit verteld in een interview op de website van de Italiaanse honkbal- en softbalbond FIBS.

Omdat Italië een voornamelijk katholiek land is, sloot het Olympisch Comité van het land het kantoor van de sportbonden voor de periode van 1 tot en met 5 november. Ieder jaar worden op 1 en 2 november alle heiligen en alle doden herdacht, waartoe iedereen op woensdag en donderdag een vrije dag had. Het CONI besloot het personeel de brug naar het weekend te gunnen, waardoor ook op vrijdag niemand toegang had tot de burelen.

Zo raakte ook de honk- en softbalbond FIBS geïsoleerd, maar voor belangrijke kwesties werd het telefoonnummer van het secretariaat gepubliceerd voor bereikbaarheid op donderdag en vrijdag. Door deze lange werkonderbreking prijkt al sinds 31 oktober bovenaan de voorpagina van hun website de charmante foto van de bevriende bondsvoorzitters Andrea Marcon en Ron Schel, elkaar omarmend in Verona.

Groot enthousiasme

De foto werd gekozen als illustratie bij een uitgebreid interview met de Italiaanse voorzitter aan het eind van zijn eerste seizoen als ‘Presidente’. Vooral tegen het eind van dit bestuursjaar kampte Marcon met een weerbarstig groepje clubvoorzitters in de Italian Baseball League, die zelfs een advocaat op het bondsbestuur afstuurden om hun gezamenlijk standpunt juridisch over te brengen.

De vragensteller in het interviewt constateerde vooraf al, dat Italië de Europese finales in alle leeftijdscategorieën heeft bereikt en dat de European Baseball Series weer zijn teruggekeerd. Marcon: “Overal waar we wedstrijden van deze Series kwamen spelen, reageerde het publiek met groot enthousiasme. Een heel mooi signaal van genegenheid.”

Marcon vervolgt: “Het evenement heeft aangetoond hoe belangrijk deze plaatsen voor ons zijn. Ik heb zelfs vernomen dat elders in het land de fans jaloers waren en van mening waren dat we de Azzurri verscholen hielden. Maar iedereen heeft ons kunnen zien op Fox televisie en op internet. We hebben alle respect voor de grote centra, maar dat geldt ook voor de plaatsen waar wedstrijden van dit niveau minder gebruikelijk zijn.”

Eurafrikaans kwalificatietoernooi

In het interview heeft Marcon ook meer duidelijkheid verschaft over de route naar kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. “De plaatsing voor de Olympische Spelen vergt een parcours dat na het WBSC-congres in Botswana is bepaald”, aldus de Italiaanse preses. “Het format is zo goed als gestructureerd. Alles begint officieel bij het Europees kampioenschap 2019 in Bonn. De beste vijf landen van dit toernooi nemen samen met het beste land van Afrika deel aan het Eurafrikaans kwalificatietoernooi, dat in maart 2020 in Spanje wordt gehouden. De winnaar van dit toernooi gaat rechtstreeks naar Tokyo.”

Marcon: “Tussen deze twee plaatsingstoernooien door hebben we in november 2019 ook weer de Premier 12, dat in Azie wordt gehouden en waaraan de twaalf beste landen van de WBSC-ranking mogen meedoen. Dan wordt er nog een opening gemaakt, waarvan de formule binnenkort wordt gepubliceerd door de WBSC. Die wil ik overigens hartelijk bedanken voor de belofte een plaats te garanderen aan Europa-Afrika. Voor softbal geldt hetzelfde, echter met het WK 2018 in plaats van de Premier 12”.

Rick van den Hurk wederom kampioen in Japanse NPB

za, 04/11/2017 - 16:33
De Fukuoka SoftBank Hawks, met werper Rick van den Hurk, zijn voor de derde keer in de laatste vier seizoenen kampioen geworden in de Japanse NPB
(Foto: Kyodo)

De Fukuoka Softbank Hawks hebben vandaag voor achtste keer in de historie van de club de Japan Series in de Japanse NPB gewonnen. Het was de derde keer in de laatste vier seizoenen dat de ploeg van onder meer Eindhovenaar Rick van den Hurk de titel pakte. In de beslissende wedstrijd, met ruim 30.000 fans op de tribune, versloegen de Hawks de Yokohama DeNa BayStars na verlenging met 4-3 om zo de best-of-seven serie met 4-2 naar zich toe te trekken.


Voor Rick van den Hurk is het de tweede titel in drie seizoenen in Fukuoka, nadat hij eerder in de Zuid-Koreaanse competitie met de Samsung Lions als twee keer kampioen werd. De 32-jarige werper, die vorig seizoen een contract tekende dat hem voor 11 miljoen dollar tot aan 2019 verbindt aan de Hawks, kwam zelf niet in actie in de zesde wedstrijd. Hij startte twee dagen eerder Game 5 en gooide daarin ruim vijf sterke innings.

Na Roger Bernadina, in de Zuid-Koreaanse KBO, is van den Hurk de tweede honkballer uit het Koninkrijk der Nederlanden die kampioen wordt in een van de drie grootste honkbalcompetities in de wereld. Kenley Jansen kwam met de Los Angeles Dodgers één overwinning tekort om de World Series te winnen in de Amerikaanse Major League Baseball.

Baseball: Hawks stave off BayStars to clinch Japan Series in 6 games https://t.co/dA22w5f146 pic.twitter.com/YAZfP7kMqm

— NE_sweN_odoyK (@Kyodo_News_EN) November 4, 2017

Harcksen en Verkerk naar De Glaskoning Twins

do, 02/11/2017 - 00:00
Ruar Verkerk komt over van landskampioen Curaçao Neptunus.
Foto: © Robert Bos

Met pitcher Misja Harcksen en binnenvelder Ruar Verkerk heeft De Glaskoning Twins twee spelers met ervaring in het Amerikaanse profhonkbal aan zijn selectie toegevoegd. De Oosterhoutse club voegde de laatste weken zes nieuwe spelers aan het team toe.

Harcksen speelde tussen 2014 en 2016 drie seizoenen in de organisatie van Los Angeles Dodgers. Verkerk speelde in 2014 en 2015 voor het Rookie League-team van Minnesota Twins. Dit jaar prolongeerde het tweetal met Curaçao Neptunus de landstitel.

Harcksen en Verkerk zijn twee van de zes nieuwkomers bij De Glaskoning Twins. Een opmerkelijke aanwinst is Jakob Syrén. De 21-jarige Zweedse pitcher kwam afgelopen seizoen in zijn eigen land uit voor Rättvik Butchers. In 2014 nam hij met de nationale ploeg van Zweden deel aan het Europees kampioenschap. In dat jaar nam hij bovendien met London Cavaliers deel aan de Collegiate Baseball League Europe. Van Tilburg komt pitcher Pastor Chevez Martinez over.

Afscheid

De Oosterhoutse ploeg, die de reguliere competitie op de laatste plaats eindigde, maar in de Promotie/Degradatiepoule de eerste plaats bemachtigde, heeft ook afscheid moeten nemen van acht spelers. De talentvolle pitcher Denzel Bryson, die dit jaar met het nationale U18-team deelnam aan het wereldkampioenschap in Canada vervolgt zijn spelerscarrière bij HCAW. Brendan Schoemaker stapt over naar het tweede team van Curaçao Neptunus. De rechtshandige pitcher leidde zijn ploeg in de Promotie/Degradatiepoule met 36 strikeouts in vijf wedstrijden.

Binnenvelder Melvin Perdue stapt eveneens over naar Curaçao Neptunus. De Amerikaan was in de reguliere competitie met 43 honkslagen (.316) de beste slagman bij de Oosterhoutse ploeg. Eerder speelde Perdue voor de Nederlandse clubs Cardinals uit Oss en hoofdklasser DSS uit Haarlem.

Overschrijvingen
Nieuw: Brian Biezen (Twins 2), Pastor Chevez Martinez (Tilburg), Misja Harksen (Curaçao Neptunus), Shurman Marlin (Hoofddorp Pioniers), Jarreau Martina (Curaçao Neptunus), Jakob Syrén (Rättvik Butchers), Ruar Verkerk (Curaçao Neptunus) en Kevin Knollenburg (hoofdcoach).
Weg: Denzel Bryson (HCAW), Chris Gé (gestopt), Bart Janssen (Jeka), Menno Lenting (Euro Stars), Mick Molenaar (Twins 2), Melvin Perdue (Curaçao Neptunus), Ibrahin Redan (Hoofddorp Pioniers), Brendan Schoemaker (Curaçao Tridents) en Kevin Roovers (hoofdcoach, gestopt).

Hoofddorp Pioniers met verjongde selectie verder

do, 02/11/2017 - 00:00
Hoofddorp Pioniers zag diverse ervaren spelers vertrekken, waaronder Jeffrey Arends.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Na het Bussumse HCAW heeft nu ook Hoofddorp Pioniers noodgedwongen een verjonging ingezet. De nieuw aangetrokken hoofdcoach Mervin Gario zag een aantal zeer ervaren spelers vertrekken. Ook verliet een belangrijk deel van de pitchers de Hoofddorpse club. Dertien nieuwe spelers moeten Hoofddorp Pioniers vanaf volgend jaar een nieuwe impuls gaan geven.

Met een grotendeels nieuwe selectie wil Hoofddorp Pioniers, dat dit seizoen in de Play-Offs nog op de derde plaats eindigde, de komende seizoenen bouwen aan een nieuwe ploeg om over een aantal jaren weer mee te dingen naar een plaats in de Holland Series. Nieuwkomers zijn onder meer Steven Wharwood en Jelle Kroft, die ervaring opdeden in nationale jeugdteams. Kroft werd deze zomer met het Nederlands U23-team Europees kampioen. Wharwood nam in 2014 met het Koninkrijksteam deel aan het wereldkampioenschap voor spelers van 21 jaar en jonger.

Met name het besluit van voormalig profhonkballers Quintin de Cuba en Dudley Leonora om over te stappen naar landskampioen Curaçao Neptunus is een gevoelig verlies voor de Hoofddorpse club. Ook Jeffrey Arends, met .357 de beste slagman voor Hoofddorp Pioniers in de reguliere competitie, keert niet meer terug.

Debuut

Met dit drietal keert ook international Maickel Rietel niet terug bij Hoofddorp Pioniers. De pitcher die tijdens de recente European Baseball Series zijn debuut maakte voor het Nederlands Koninkrijksteam, verhuist naar L&D Amsterdam.

De nieuwe hoofdcoach Mervin Gario zag in totaal vijf van de zeven pitchers vertrekken, die dit jaar in minimaal elf wedstrijden in de reguliere competitie uitkwamen. Onder hen onder meer starters Chris Pfau en Nick Keur, die samen goed waren voor honderd strikeouts. Pitchers Glenn Wassink en Darryl Jamoena kozen eveneens voor een andere club.

Overschrijvingen
Nieuw: Leandro Anasagasti (Omron Pioniers), Tyler Boersma (Amsterdam Pirates), Stephen Henson (Curaçao Tridents), Joey de Koning (Kinheim), Jelle Kroft (Onze Gezellen), Gilian van Lith (Pickles UVV), Damian Melis (DSS), Ibrahin Redan (De Glaskoning Twins), Dion Steijl (RCH/Pinguïns), Daniel Vos (Amsterdam Pirates), Andrew Wanapa (Neptunus), Steven Wharwood (Curaçao Neptunus), Morris Wiesemann (Omron Pioniers) en Raymond Beljaards (assistent coach).
Weg: Jeffrey Arends (onbekend), Quintin de Cuba (Curaçao Neptunus) , Gianni Frolijk (RCH/Pinguïns), Darryl Jamoena (Storks), Nick Keur (DSS), Dudley Leonora (Curaçao Neptunus), Shurman Marlin (De Glaskoning Twins), Brennan Nijhof (gestopt), Sander Paap (DSS), Chris Pfau (HCAW), Maickel Rietel (L&D Amsterdam), Glenn Wassink (Kinheim) en Dè Flanegin (hoofcoach, gestopt)

Sander Paap en Nick Keur naar DSS

wo, 01/11/2017 - 19:17
Nick Keur in actie tijdens het U23 Europees kampioenschap.

Het Haarlemse DSS is erin geslaagd zijn selectie intact te houden voor het nieuwe seizoen. De formatie van hoofdcoach Jerry Breek eindigde in de reguliere competitie overtuigend op een vijfde plaats. DSS heeft onder meer pitcher Nick Keur en catcher Sander Paap aan zijn selectie toegevoegd.

Nick Keur, die in 2015 voor Vaessen Pioniers zijn debuut maakte in de hoofdklasse, was dit seizoen één van de startende pitchers van Hoofddorp Pioniers. In 63 1/3 inning kwam hij tot 49 strikeouts. In augustus van dit jaar werd hij met het Nederlands U23-team Europees kampioen. Op dat EK in Tsjechië won hij één wedstrijd. Voor DSS is de twintigjarige Keur een welkome aanvulling voor voormalig profpitcher Tom Stuifbergen, die ook in 2018 de pitching-coach wordt bij de Haarlemmers.

Met Keur maakt ook catcher Sander Paap de overstap naar DSS. Paap kende in 2016 een zeer succesvol seizoen. Hij werd met een slaggemiddelde van .330 de beste slagman bij het Haarlemse Kinheim en kreeg vervolgens de kans om tijdens de Honkbal Week Haarlem zijn debuut te maken voor het Nederlands Koninkrijksteam. In dienst van Hoofddorp Pioniers bleef hij dit seizoen in de reguliere competitie steken op .143.

De derde nieuwkomer bij DSS is Koen Werkman, die op zondag 16 april in de met 3-5 gewonnen wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers zijn hoofdklassedebuut maakte bij het Bussumse HCAW. Tegenover de komst van dit drietal staat het vertrek van Thomas Bos en Sven van de Sanden naar Kinheim. Gijs Timmer maakt de overstap naar promovendus Storks. Levine Gabriëls gaat op reis en is daardoor komend jaar niet inzetbaar. Datzelfde geldt voor pitcher Donny Breek, die onlangs een profcontract tekende voor Minnesota Twins.

Overschrijvingen
Nieuw: Nick Keur (Hoofddorp Pioniers), Sander Paap (Hoofddorp Pioniers) en Koen Werkman (HCAW).
Weg: Thomas Bos (Kinheim), Sven van de Sanden (Kinheim) en Gijs Timmer (Storks).

L&D Amsterdam versterkt met vier internationals

wo, 01/11/2017 - 13:56
Pitcher Jim Ploeger maakt na twee seizoenen HCAW de overstap naar L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

Internationals Jim Ploeger, Rodney Daal en Maickel Rietel zijn drie van de nieuwe spelers die L&D Amsterdam voor het nieuwe seizoen aan zijn selectie heeft toegevoegd. Daal en Rietel debuteerden afgelopen maand tijdens de derde editie van de European Baseball Series in het Koninkrijksteam.

“De kernspelers van vorig jaar zijn gebleven. Met de aanvullingen met name in de pitching zijn we verdedigend en aanvallend nog sterker geworden”, laat manager Charles Urbanus tevreden weten. “Dat is nodig om tijdens de Europa cup en tijdens de Holland Series succesvol te kunnen zijn.” Slechts vier spelers hebben L&D Amsterdam verlaten. Patrick Bok, Norbert Jongerius, Jesse Aussems en pitcher Dennis Burgersdijk keren komend seizoen niet meer terug in de selectie van manager Charles Urbanus. Binnenvelder Aussems heeft besloten een stap terug te doen en voor Onze Gezellen uit te gaan komen in de overgangsklasse.

Tegenover het vertrek van dit viertal staat de komst van een aantal nieuwe spelers. De belangrijkste versterking is pitcher Jim Ploeger. De speler die met het Nederlands Koninkrijksteam dit jaar onder meer deelnam aan de World Baseball Classic komt over van het Bussumse HCAW. Ook Maikel Rietel maakt komend seizoen zijn debuut voor de Amsterdamse hoofdklasser. Hij verruilt Hoofddorp Pioniers voor L&D Amsterdam. Rietel debuteerde vorige maand tijdens de European Baseball Series voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Profhonkballer

Van het gedegradeerde UVV komen nog twee internationals over. Dat zijn pitcher Jerremyh Angela en catcher Rodney Daal. Angela speelde afgelopen seizoen voor het collegeteam van LSU Shreveport Pilots. Hij debuteerde voor Oranje tijdens het World Port Tournament in Rotterdam. Voormalig profhonkballer Daal won met onder meer Rietel deze zomer met het U23 Koninkrijksteam de Europese titel en debuteerde vorige maand tijdens de European Baseball Series ook voor het nationale A-team. Victor Draijer is de tweede nieuwe collegespeler in de selectie van L&D Amsterdam. Hij kwam dit jaar uit voor de Ouachita Baptist University Tigers. Draijer is inzetbaar als binnenvelder en buitenvelder.

Met de nieuwe aanwinsten heeft de verliezend finalist voor 2018 de lat hoger gelegd dan dit jaar. “Ons doel is om zowel de Holland Series als de eindstrijd van de Europa Champions Cup te bereiken en in ieder geval één van deze finales te winnen”, aldus de Amsterdamse club. Urbanus: “Ik kijk er naar uit om met dit team de scherpe maar realistische doelstellingen voor volgend seizoen op het veld waar te kunnen maken.”

Overschrijvingen
Nieuw: Jerremyh Angela (UVV), Rodney Daal (UVV), Victor Draijer (RCH/Pinguïns), Jim Ploeger (HCAW) en Maikel Rietel (Hoofddorp Pioniers).
Weg: Jesse Aussems (Onze Gezellen), Patrick Bok (HCAW), Dennis Burgersdijk (HCAW) en Norbert Jongerius (gestopt).

Leonora en De Cuba naar Curaçao Neptunus

wo, 01/11/2017 - 13:34
Curaçao Neptunus heeft zich onder meer versterkt met international Dudley Leonora.
Foto: © Robert Bos

Voormalig profhonkballers Dudley Leonora en Quintin de Cuba vervolgen hun carrière bij landskampioen Curaçao Neptunus. Het tweetal verhuist van Hoofddorp Pioniers naar de Rotterdamse club. De Nederlands en Europees clubkampioen lijkt daarmee nog sterker uit de overschrijvingsperiode te zijn gekomen.

Met Leonora en De Cuba heeft Curaçao Neptunus de nodige ervaring in huis gehaald. De 26-jarige Leonora speelde tussen 2009 en 2012 vier seizoenen profhonkbal in de organisatie van Baltimore Orioles. De dertigjarige De Cuba kwam tussen 2007 en 2009 voor de organisatie van New York Mets uit in de profcompetities van Venezuela en de Dominicaanse Republiek.

Leonora maakt momenteel deel uit van de nationale ploeg, waarmee hij vorig jaar Europees kampioen werd. De Cuba nam met het Nederlands Koninkrijksteam onder meer deel aan de World Baseball Classic van 2013. Van De Glaskoning Twins komt verder de internationaal ervaren Amerikaan Melvin Perdue over.

Meer uitgebalanceerd

“Met de komst van deze drie spelers is ons aanvallend spel weer een stuk sterker en meer uitgebalanceerd geworden”, stelt hoofdcoach Ronald Jaarsma tevreden vast. “Nadat wij vorig seizoen enigszins noodgedwongen met een kleinere selectie moesten werken, hebben wij er nu voor gekozen om hier verder mee te gaan en ook komend seizoen jonge spelers uit Tridents de kans te geven mee te draaien in de hoofdmacht.”

Zoals verwacht is de selectie van Curaçao Neptunus grotendeels intact gebleven. Daniel Fernandes is komend seizoen in verband met een verhuizing naar Aruba niet beschikbaar, terwijl Misja Harcksen (De Glaskoning Twins), Ruar Verkerk (De Glaskoning Twins) en Steven Wharwood (Hoofddorp Pioniers) kozen voor een overstap naar een andere club.

Overschrijvingen
Nieuw: Quintin de Cuba (Hoofddorp Pioniers), Dudley Leonora (Hoofddorp Pioniers) en Melvin Perdue (De Glaskonng Twins).
Weg: Daniel Fernandes (Aruba), Misja Harcksen (De Glaskoning Twins), Ruar Verkerk (De Glaskoning Twins) en Steven Wharwood (Hoofddorp Pioniers).

HCAW: Pfau komt, Ploeger vertrekt

wo, 01/11/2017 - 13:27
Chris Pfau is één van de nieuwe aanwinsten voor HCAW.
Foto: © Robert Bos

Met het aantrekken van de linkshandige Amerikaanse pitcher Chris Pfau is HCAW erin geslaagd één van de beste pitchers uit de hoofdklasse binnen te halen. In de Rob Hoffmanvallei wordt Pfau de vervanger van international Jim Ploeger. In totaal heeft HCAW tien nieuwe spelers aan zijn selectie toegevoegd.

Dit seizoen wist HCAW voor het eerst in twaalf jaar tijd weer de Play-Offs van de hoofdklasse te bereiken. Daarin had Jim Ploeger een belangrijk aandeel. De international, die vorig jaar met het Nederlands Koninkrijksteam Europees kampioen werd en begin dit jaar deelnam aan de World Baseball Classic, won vijf wedstrijden en stond in 68 2/3 inning slechts achttien verdiende punten toe (2.36).

Na twee seizoenen HCAW heeft Ploeger besloten de Bussumse club in te ruilen voor L&D Amsterdam, dat volgend jaar opnieuw uitkomt in de European Champions Cup. Voor Ploeger is HCAW er met Chris Pfau (3.39) in geslaagd een waardige vervanger te vinden. De Amerikaan won dit jaar voor Hoofddorp Pioniers vijf wedstrijden en kwam tot 51 strikeouts in ruim 66 innings.

Beste slagman

Vijf spelers van het gedegradeerde UVV keren komend seizoen voor het Bussumse HCAW terug in de hoofdklasse, waaronder Berend Ruben en Timo van Ancum. Zij waren dit jaar voor de Utrechtse club de respectievelijk beste slagman en beste pitcher in de reguliere competitie. Pitcher Timo van Ancum kwam in de reguliere competitie in zeventig innings tot een verdiende puntengemiddelde van 4.11. Berend Ruben sloeg in 33 wedstrijden 26 hits (.283). Het tweetal neemt verder ploeggenoten Julian Goins, Roland Laurens en Julian Rip mee naar HCAW.

Opmerkelijk is het aantal spelers van de Bussumse hoofdklasser dat heeft aangegeven te stoppen op het hoogste niveau. Maar liefst tien spelers komen volgend jaar uit op een lager niveau, of hebben een punt gezet achter hun spelerscarrière. Onder hen Kevin Dirksen, die HCAW in de Play-Offs leidde in aantal honkslagen (18), tweehonkslagen (4) en homeruns (1).

Overschrijvingen
Nieuw: Timo van Ancum (Pickles UVV), Patrick Bok (L&D Amsterdam), Denzel Bryson (De Glaskoning Twins), Dennis Burgersdijk (L&D Amsterdam), Julian Goins (Pickles UVV), Roland Laurens (Pickles UVV), Chris Pfau (Hoofddorp Pioniers), Julian Rip (Pickles UVV), Berend Ruben (Pickles UVV) en Jeandro Tromp (HCAW 2).
Weg: Kevin Dirksen (gestopt), Rachid Engelhardt (Quick Amersfoort), Rossini Frolijk (RCH/Pinguïns), Steven van Groningen (Alcmaria Victrix), Rowan van Hoek (Quick Amersfoort), Sven Jongejans (gestopt), Sedley Karel (gestopt), Raoell Kortstam (HCAW 2), Dylan Koster (gestopt), Tim Niekerk (De Zuidvogels), Jim Ploeger (L&D Amsterdam), Giovanni Tensen (gestopt), Boyd Tuhumury (gestopt), Koen Werkman (DSS) en Richard Tensen (pitching-coach, gestopt).

Roger Bernadina met KIA Tigers kampioen in Zuid-Korea

ma, 30/10/2017 - 15:46
Roger Bernadina is met de KIA Tigers kampioen geworden van Zuid-Korea!

De KIA Tigers hebben een zeer dominant seizoen in de Korean Baseball Organization (KBO) bekroond met het winnen van de Korean Series en daarmee de Zuid-Koreaanse titel. De ploeg van outfielder Roger Bernadina won versloeg op maandag de Doosan Bears voor de vierde keer in de best-of-seven en trok daarmee de serie met 4-1 naar zich toe. Bernadina is de tweede Nederlandse speler, die kampioen is geworden in de KBO, in 2013 en 2014 won Rick van den Hurk met de Samsung Lions de Korean Series.

De Tigers zijn in Zuid-Korea de recordkampioen. Zij pakten op maandag voor de elfde keer de titel en voor het eerst sinds 2009. In de tussenliggende jaren gingen zes van de zeven titels naar de Samsung Lions (vier) en de tegenstander in de Korean Series van dit seizoen: de Doosan Bears (twee). Roger Bernadina kende speelde, na een regulier seizoen van MVP-kaliber, ook een ijzersterke best-of-seven. In de beslissende wedstrijd, die door de Tigers met 7-6 werd gewonnen, sloeg hij twee honkslagen en bracht hij één teamgenoot over de thuisplaat. Hij eindigde de Korean Series met een slaggemiddelde van boven de .500.

Met Roger Bernadina is de eerste van drie spelers uit het Koninkrijk der Nederlanden die in hun competitie om het kampioenschap streden ook kampioen geworden. Kenley Jansen en Rick van den Hurk zijn ook nog in de race voor de titel. Jansen moet met zijn Los Angeles Dodgers een 3-2 achterstand in de World Series zien goed te maken. Rick van den Hurk heeft met zijn Fukuoka Softbank Hawks een 2-0 voorsprong genomen in de Japan Series.

 

Jansen opnieuw uitgeroepen tot beste reliever

zo, 29/10/2017 - 12:04
Kenley Jansen tijdens de uitreiking met van links naar rechts Trevor Hoffman, Rob Manfred en Mariano Rivera.
Foto: © Los Angeles Dodgers

Kenley Jansen is opnieuw uitgeroepen tot de beste reliever van de National League. De dertigjarige pitcher van Curaçao is de eerste speler die deze onderscheiding twee jaar op rij wint. Gisteravond ontving Jansen, voor aanvang van de vierde wedstrijd van de World Series in Houston, hiervoor de Trevor Hoffman National League Reliever of the Year Award. “Dominantie is een woord dat meteen bij mij naar boven komt”, aldus naamgever Trevor Hoffman.

Bij de uitreiking van de Trevor Hoffman NL Award moest Jansen een jaar geleden nog verstek laten gaan nadat hij zich met Los Angeles Dodgers niet had weten te plaatsen voor de World Series. Dit jaar heeft hij zich met zijn profclub wel geplaatst voor de finale van de Amerikaanse profcompetitie.

Gisteravond werd in het Minute Maid Park in Houston de vierde wedstrijd met 2-6 gewonnen. Met de winst trok Los Angeles Dodgers de stand in de best-of-seven weer in evenwicht. Jansen gooide de negende inning. Voorafgaand aan het duel vond de bekendmaking plaats van de prijswinnaars van de Mariano Rivera en Trevor Hoffman Awards voor de beste relievers in de National en American League. Bij de uitreiking waren onder meer commissioner Robert Manfred Jr., Trevor Hoffman en Mariano Rivera aanwezig. “Dit wordt een jaarlijkse traditie”, grapte Manfred over de nieuwe prijs van Jansen.

Feliciteren

Kenley Jansen tijdens de uitreiking met zijn zoontje Kaden.

Voormalig topreliever Trevor Hoffman had lovende woorden voor Jansen: “Twee keer op rij winnen, is zeker een eer die jou toekomt. Maar nog belangrijker, ik heb gesproken met je manager en bullpen-coach. Twee voormalige ploeggenoten van mij. Zij raakten niet uitgepraat over de persoon die jij bent buiten het veld en in het clubhuis. Dat zegt veel over de persoon die jij bent. We kunnen je niet genoeg feliciteren”, , aldus de zevenvoudig All Starr

“Dit is geweldig. Alleen al om hier te zitten met de beste relievers van het honkbal en worden geëerd als beste reliever. Dat is geweldig. Dit is een hele mooie dag”, aldus een blije Jansen met zijn zoontje Kaden op zijn schoot. Hij leidde dit seizoen Los Angeles Dodgers naar één van de meest succesvolle seizoenen uit de clubgeschiedenis. De ploeg won maar liefst 104 wedstrijden, de meeste sinds de club is verhuisd naar Los Angeles. Voor de vijfde keer op rij werd de titel veroverd in de National League West. En voor het eerst in 29 seizoenen heeft Dodgers zich geplaatst voor de World Series

Prestaties.

In zijn achtste seizoen in de Major League kwam de dertigjarige Jansen tot een verdiende puntengemiddelde van 1.32. Hij stond slechts 44 honkslagen en zeven keer vier wijd toe in 68 1/3 inning. De tweevoudig All Star schakelde bovendien maar liefst 109 tegenstanders uit met drie slag. Jansen leidde de National League met 41 saves in 42 pogingen. Daarmee verhoogde hij zijn totaal tot 230, het hoogste ooit in de historie van Los Angeles Dodgers.

Gelijktijdig met de Trevor Hoffman NL Award werd door Major League Baseball en sponsor The Hartford ook de Mariano Rivera American League Reliever of the Year Award uitgereikt. Die prijs voor de beste reliever uit de American League ging naar Craig Kimbrel van Boston Red Sox. In 2014 werd Kimbrel in dienst van Atlanta Braves de allereerste winnaar van de Hoffman Award. De winnaars werden bepaald door een jury bestaande uit zeven van de grootste relievers uit de historie van de Major League. Behalve Rivera en Hoffman waren dat Hall of Famers Dennis Eckersley, Rollie Fingers en Bruce Sutter, aangevuld met John Franco en Billy Wagner.

Pagina's