Honkbalsite

Subscribe to feed Honkbalsite
Honkbalnieuws uit Nederland
Bijgewerkt: 3 uur 53 min geleden

Negen debutanten in selectie Koninkrijksteam

do, 22/06/2017 - 22:54
Kaj Timmermans is één van de debutanten in de selectie voor het World Port Tournament. Hij heeft dit seizoen voor HCAW een W-L record van 4-3 met een ERA van 2.18.
Foto: © Alfred Cop

Van 1 tot en met 9 juli neemt Team Kingdom of the Netherlands deel aan het World Port Tournament in Rotterdam. Tijdens dit toernooi neemt het Koninkrijksteam het met een verjongde selectie op tegen Cuba, Curaçao, Japan en Taiwan. De selectie voor het WPT telt liefst negen debutanten.

Met het oog op de Olympische Spelen van 2020 is besloten om tijdens dit WPT de selectie van het Koninkrijksteam en haar A-Status spelers aan te vullen met spelers uit het U23 team dat dit jaar onder leiding van Sidney de Jong deel zal nemen aan het EK U23.

Het World Port Tournament, Europa’s grootste honkbalevenement van 2017, vormt de perfecte mogelijkheid voor een deel van de spelers en de coaching staff van het U23 team om ervaring op te doen op het allerhoogste niveau.

Field Manager Steve Janssen en manager Sidney de Jong zullen tijdens het WPT de leiding over het team hebben. De staf wordt aangevuld met coaches van het U23 team: oud-internationals Evert-Jan ’t Hoen en Eugene Kingsale. Janssen en de Jong selecteerden voor het WPT liefst negen debutanten: werpers Kaj Timmermans en Jerremyh Angela, catchers Rowan van Hoek en Max Clarijs, infielders Max Draijer en Kendrick Delima en outfielders Bram Grooten, Nick Peels en Rachid Engelhardt.

Op Clarijs en Peels na hebben al deze debutanten ervaring met het spelen op college niveau in Amerika. Engelhardt kwam tussen 2014 en 2016 als prof uit in de organisatie van de Baltimore Orioles.

Uiteraard maken vaste waarden als Rob Cordemans, Diegomar Markwell en Dwayne Kemp ook deel uit van de selectie. Team Kingdom of the Netherlands zal trachten om het World Port Tournament voor de derde keer te winnen, na eerdere zeges in 1989 en 1999. De volledige selectie:

Pitchers:
Rob Cordemans, Kevin Heijstek  (L&D Amsterdam), Diegomar Markwell, Loek van Mil, Berry van Driel, Kevin Kelly (Curaçao Neptunus), Mike Bolsenbroek (Regensburg Legionäre), Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers), Jim Ploeger, Kaj Timmermans (HCAW) en Jerremyh Angela (UVV).

Catchers:
Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus), Rowan van Hoek (HCAW) en Max Clarijs (L&D Amsterdam).

Infielders:
Dwayne Kemp, Stijn van der Meer (Curaçao Neptunus), Nick Urbanus (L&D Amsterdam), Dudley Leonora, Max Draijer (Hoofddorp Pioniers) en Kendrick Delima (Orioles).

Outfielders:
Chris Garia (Hoofddorp Pioniers), Bram Grooten, Nick Peels (De Glaskoning Twins) en Rachid Engelhardt (HCAW)

Staff:
Steve Janssen – Field Manager
Sidney de Jong – Manager
Evert-Jan ’t Hoen – 3rd Base Coach
Eugene Kingsale – 1st Base Coach
Wim Martinus – Bench coach
Pepijn van Ingen – Fysiotherapeut
Kevin Sprengers – Fysiotherapeut
Greta Schouten – Team manager
Jaap Visser – Equipment Manager
David Bergman – Scout

Herkemij: “U12 is een mooie mix van spelers uit alle regio’s”

ma, 19/06/2017 - 10:59
De staf van links naar rechts: Jesse Aussems, Eric de Vries en Peter Herkemij
(Foto: Jan Kruidenberg)

Als het Nederlands pupillenteam in juli zijn rentree maakt op het Europees kampioenschap, wordt het voor Peter Herkemij zijn debuut als manager van een officieel nationaal team. Met de nodige nationale en internationale successen op zak kijkt hij uit naar de aankomende titelstrijd in Utrecht. “We hebben een mooie mix van spelers uit alle regio’s en hebben hoge verwachtingen van ze”, aldus Herkemij.

Sinds 2004 is Peter Herkemij actief als coach: “Het is het beste alternatief, waarbij je toch nog met je voeten in het gravel kan staan.” Lang over het aanbod om aan de slag te gaan als manager voor het U12-team hoefde hij dan ook niet na te denken. “Het is natuurlijk een eer dat je wordt gevraagd”, vertelt hij. “Voor mij is het een mooie uitdaging. Ik verwacht er een succesvol en leerzaam toernooi van te maken.” Met Herkemij zijn ook coaches Jesse Aussems en Eric de Vries toegetreden tot de technische staf. Herkemij is blij met hun inbreng. “Het jeugdig enthousiasme van Jesse Aussems en het feit dat hij in de hoofdklasse speelt, spreekt tot de verbeelding van onze spelers”, vertelt Herkemij. “Daarnaast hebben wij dezelfde ideeën over honkbal, omgaan met jeugd, managen van verwachtingen en het optimaliseren van de kwaliteiten binnen een team.”

Brok aan ervaring
Jesse Aussems maakte in 2012 voor L&D Amsterdam zijn debuut in de hoofdklasse. Hij werd meteen een vaste waarde voor de Amsterdamse formatie. Aussems nam met het Nederlands team deel aan het World Port Tournament in 2013. Hij speelde op dat toernooi één wedstrijd toen hij de startende tweede honkman was in de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Curaçao. In 2014 speelde hij met Oranje mee tijdens het wereldkampioenschap voor spelers tot 21 jaar. En met pitching-coach Eric de Vries is een brok aan ervaring binnen gehaald. De Vries speelde in totaal 59 wedstrijden voor het Nederlands team en nam onder meer vijf keer deel aan het wereldkampioenschap. In 1998 werd de pitcher met Oranje vijfde op de Olympische Spelen in Seoul. Sinds 1995 heeft De Vries zich toegelegd op het coachen van (jeugd)pitchers. Herkemij: “Hij is een enorme innemende persoonlijkheid met goed verstand van honkbal en pitching. We mogen blij zijn om van zijn kwaliteiten gebruik te kunnen maken.”

Successen
Herkemij is naast manager van het Nederlandse U12-team ook trainer en coach van het aspirantenteam van de Baseball Academy Kennemerland Rabbits. Bij deze academy uit Noord-Holland boekte hij de afgelopen jaren de nodige successen. Na de oprichting van de Baseball Academy Kennemerland won hij met de aspiranten vier kampioenschappen in vijf jaar tijd. Vorig seizoen werd Herkemij, die zelf als catcher en buitenvelder honkbalde voor ABC, Amsterdam Pirates, Hoofddorp en Kinheim, bovendien kampioen met de Rabbits junioren in de Instructional League. Eerder dit jaar leidde hij als manager de U14 Orange Lions naar winst tijdens het Europese toernooi van de Pony League in Praag. Daarmee kwalificeerde de ploeg zich voor de Pony World Series in Washington (Pennsylvania).

Kwaliteit
De drie coaches selecteerden tijdens try-outs eerder dit jaar 25 spelers waarmee de voorbereiding op het EK is gestart. Die selectie wordt voor de start van het toernooi nog teruggebracht tot een selectie van zo’n vijftien tot twintig spelers. Herkemij is tevreden over de kwaliteit van zijn team. Wat hij daarover kan zeggen? “Om hun kwaliteit te beoordelen, adviseer ik om ze gewoon te komen bekijken op het EK en zelf een oordeel te vellen!”, benadrukt hij. In de komende weken staan nog een aantal trainingen op het programma. Ook hoopt Herkemij nog een aantal oefenwedstrijden te spelen om de puntjes op de i zetten. “Er is geen gebrek aan enthousiasme en motivatie bij de spelers. Dus het is aan ons coaches om dat in goede banen te leiden.”

De selectie U12
Jamie Beerman – Pirates Amsterdam
Diego van de Boogaard – Jeka
Maxwell Cornelissen – Pirates Amsterdam
Sol Fahrner – Pirates Amsterdam
Amarensia Franka – Neputunus
Boris Hartman – Tex Town Tigers
Terrance Heemskerk – Kinheim
Toby Hernandez – Neptunus
Ryan Hoogendoorn – Tsunami
Yari van Melick – Euro-Stars
Rommy van Middendorp – Robur ’58
Thibaud Pastor – Pirates Amsterdam
Tygo Rojer – Bixie
Leandro Salazar Mata – Neptunus
Maarten Smit – Hoofddorp Pioniers
Otis Ward – Pirates Amsterdam
Miquel Willem – Hoofddorp Pioniers
Dieudonné van Zoelen – UVV Utrecht

 

Neptunus pakt draad in de hoofdklasse weer op

zo, 18/06/2017 - 18:13
Christian Diaz maakte donderdag zijn hoofdklassedebuut als startend pitcher en scoorde dit weekeinde viermaal voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Vier dagen na de herovering van de Europese clubtitel heeft Curaçao Neptunus de draad weer opgepakt in de Nederlandse hoofdklasse. In de drieluik tegen hekkensluiter De Glaskoning Twins verlengden de Rotterdamse honkballers hun serie overwinningen tot acht, de langste van dit hoofdklasseseizoen.

In het Duitse Regensburg versloeg Curaçao Neptunus onder meer T&A San Marino en Fortitudo Bologna, twee topclubs uit de Italian Baseball League. Daarmee veroverde Neptunus voor het eerst sinds 2015 weer de Europese clubtitel. Bij terugkeer in Nederland wachtte de kersverse Europees clubkampioen drie wedstrijden tegen hekkensluiter De Glaskoning Twins. De Oosterhoutse ploeg had twee van zijn laatste drie duels gewonnen, maar was deze week niet bij machte om punten te pakken tegen de landskampioen.

Met Curaçao Neptunus bleef ook HCAW deze week ongeslagen, waarmee de nummers twee en drie verder uitliepen op Hoofddorp Pioniers. HCAW won driemaal van DSS. Daardoor heeft koploper L&D Amsterdam, zonder deze week zelf in actie te zijn gekomen, zich als eerste ploeg geplaatst voor de Play-Offs. Nummer vijf DSS kan alleen in punten nog op gelijke hoogte komen met de Amsterdamse ploeg, maar verloor dit seizoen vijf van de zes onderlinge wedstrijden.

De Glaskoning Twins – Curaçao Neptunus

Na de drukke week met Europese verplichtingen gaf hoofdcoach Ronald Jaarsma zijn startend pitchers extra rust en koos hij donderdagavond voor Christian Diaz, die de afgelopen maanden al driemaal als reliever in actie was gekomen.  De beste slagman uit de hoofdklasse van afgelopen twee seizoenen had voor dit jaar alleen nog 2 1/3 inning gegooid voor het Haagse AdoLakers in 2014. Tegen de Glaskoning Twins maakte hij daarmee zijn hoofdklassedebuut als startend pitcher.

In de eerste drie innings trakteerde de Oosterhoutse slagploeg Diaz al op zeven hits en scoorde Twins vijfmaal in de derde inning om een 0-3 achterstand om te draaien in een 5-3 voorsprong. Diaz werd hierna opgevolgd door reliever Henk van Heijningen, die zijn debuut voor de hoofdmacht van Neptunus maakte. Eerder speelde Van Heijningen al in 2013 en 2014 twee seizoenen voor Mampaey The Hawks in de hoofdklasse en werd hij in 2014 geselecteerd voor de All Star Game. Via vijf runs in de vijfde en nog eens vier in de achtste inning trok Neptunus de verhoudingen alsnog recht en won het de wedstrijd met 10-12.

Met de veteranen Diegomar Markwell (zaterdag) en Elton Koeiman (zondag) op de heuvel werd het een stuk minder spannend en trok Curaçao Neptunus met 9-4 en 2-7 nog eens tweemaal de winst naar zich toe. Zaterdag maakte Loek van Mil zijn rentree op de heuvel. De voormalig profpitcher was door een rugblessure dit seizoen voor Neptunus nog niet in actie gekomen. Voor de Rotterdammers sloeg catcher Gianison Boekhoudt deze week zes hits, waaronder een tweehonkslag. In de eerste twee wedstrijden bracht hij daarmee twee ploeggenoten over de thuisplaat en scoorde hij tweemaal. Vandaag sloeg hij bovendien met een homerun nog eens twee punten over de thuisplaat.

DSS – HCAW

Voor HCAW draaide het deze week tegen nummer vijf DSS allemaal om pitching. Donderdagavond namen Jim Ploeger (5 innings), Steven van Groningen (2/3 inning) en Oscar Meuris (1 1/3 inning) een no-hitter mee de achtste inning in. Pas op het pitchen van Sedley Karel slaagde Odion Gouverneur erin om in de achtste en laatste slagbeurt de enige honkslag voor DSS te slaan. Een slagbeurt eerder had HCAW door vier punten de wedstrijd echter al beslist: 6-2.

Zaterdag en zondag volgden Kaj Timmermans en Ian Delemarre met uitstekende heuvelprestaties om ook in het weekeinde ongeslagen te blijven tegen DSS. Timmermans stond zaterdag in zeven innings slechts vier honkslagen toe. Delemarre (2-6-4-0) gooide zondag zelfs een complete wedstrijd waarin hij geen enkel punt toestond.

Met een driepunten-homerun bracht Rachid Engelhardt zaterdag HCAW op een 2-6 voorsprong. In de slotfase kwam DSS nog gevaarlijk dichtbij. Bij volle honken en een 6-7 voorsprong voor HCAW maakte de Bussumse ploeg met een dubbelspel tijdig een einde aan de wedstrijd. Vandaag brak Roelie Henrique de puntloze wedstrijd in de zevende inning open toen hij met een honkslag twee ploeggenoten over de thuisplaat stuurde. Zelf bepaalde hij even later de eindstand op 3-0.

Hoofddorp Pioniers – Pickles UVV

Pickles UVV deed goede zaken zaterdag met een 6-4 winst op nummer vier Hoofddorp Pioniers. Daarmee nam de club uit Vleuten twee punten afstand van hekkensluiter Twins en liep het bovendien twee punten in op Pioniers en DSS, respectievelijk de nummers vier en vijf. Pickles UVV scoorde zaterdag al driemaal in de eerste inning en gaf die voorsprong hierna niet meer uit handen. Dat leverde de derde winst op dit seizoen voor pitcher Jurjen van Zijl, die tot in de negende inning stand hield.

De andere twee wedstrijden uit de serie werden gewonnen door Hoofddorp Pioniers. Donderdagavond gooide pitcher Lars Huijer acht keer drie slag. Hij hield Pickles UVV acht innings lang puntloos, terwijl Shurman Marlin en Jeffrey Arends in de zesde inning solohomeruns op rij sloegen. In de zesde slagbeurt vergrootte Pioniers mede daardoor zijn voorsprong van 2-0 naar 6-0. Beide teams kwamen dit duel tot elf hits, maar de winst bleef met 8-1 in Hoofddorp.

Vandaag legde Hoofddorp Pioniers de basis voor de winst al in de derde inning. Op drie hits en drie Utrechtse veldfouten scoorde Pioniers zesmaal. Bij een 0-7 achterstand sloeg Sergino Martis in de achtste inning met een homerun de enige drie punten van deze wedstrijd voor Pickles UVV binnen.

Uitslagen negende speelronde
De Glaskoning Twins – Curaçao Neptunus: 10-12 (8 innings)
Curaçao Neptunus – De Glaskoning Twins: 9-4
De Glaskoning Twins – Curaçao Neptunus: 2-7

HCAW – DSS: 6-2 (8 innings)
DSS – HCAW: 6-7
HCAW – DSS: 3-0

Hoofddorp Pioniers – Pickles UVV: 8-1
Pickles UVV – Hoofddorp Pioniers: 6-4
Pickles UVV – Hoofddorp Pioniers: 3-7

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT 1 L&D Amsterdam 21 18 0 3 0 36 166 53 2 HCAW 27 16 2 9 0 34 143 108 3 Curaçao Neptunus 21 16 1 4 0 33 175 78 4 Hoofddorp Pioniers 24 12 1 11 0 25 125 118 5 DSS 27 9 0 18 0 18 121 221 6 Pickles UVV 27 7 3 17 2 15 113 166 7 De Glaskoning Twins 27 5 1 21 0 11 128 227

Drie voormalige Major Leaguers naar Rotterdam

vr, 16/06/2017 - 16:49
Desi Relaford is één van de MLB-sterren die naar Rotterdam komt voor het geven van clinics.
Foto: © MLBPAA

Drie voormalige Major Leaguers, met samen 1.481 wedstrijden op het allerhoogste niveau, verblijven komende maand een aantal dagen in Rotterdam voor het geven van gratis jeugdclinics tijdens het World Port Tournament. Het gaat om Brad Pennington, Desi Relaford en Kerry Robinson.

Het Amerikaanse drietal maakt de komende dagen in het kader van de Legends for Youth Clinic Series een rondgang langs verschillende Duitse en Nederlandse steden. Die begint op donderdag 22 juli in het Duitse Homburg en gaat via Keulen, Ennepetal en Düsseldorf naar Rotterdam. In het Neptunus Familiestadion worden op zaterdag 1, zondag 2, woensdag 5 en vrijdag 7 juli vijf clinics gehouden.

Het wordt de derde keer dat de Legends for Youth Clinic Series in Duitsland wordt gehouden en de eerste keer in Nederland. De Legends for Youth Clinic Series is een initiatief van de Major League Baseball Players Alumni Association (MLBPAA). De gratis clinics worden gehouden voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 16 jaar. Na afloop van de clinics krijgen de deelnemers de kans om handtekeningen te vragen. Er wordt onder meer getraind op pitching, catching, honklopen.

Zeer ervaren

Met de Legends for Youth Clinic Series komen drie zeer ervaren voormalig Major Leaguers naar Rotterdam. Brad Pennington kwam als pitcher uit in 79 wedstrijden. Hij speelde in vijf seizoenen in actie voor Baltimore Orioles, Cincinnati Reds, Boston Red Sox en California Angels. In 1996 speelde hij zijn laatste wedstrijd in de Major League voor Tampa Bay Devil Rays.

Desi Relaford speelde tussen 1996 en 2007 zelfs elf seizoenen in de Major League voor Philadelphia Phillies, New York Mets, Seattle Mariners, Kansas City Royals en Colorado Rockies. Buitenvelder Kerry Robinson speelde zeven seizoenen in de Majors. Hij kwam in 463 wedstrijden uit voor Tampa Bay Devil Rays, Cincinnati Reds, St. Louis Cardinals, San Diego Padres en Kansas City Royals. Hij kwam daarin tot een slaggemiddelde van .267.

Door omstandigheden heeft Hall of Famer Bert Blijleven op het laatste moment moeten afzeggen, waardoor hij niet bij de clinics en het World Port Tournament aanwezig kan zijn.

Tijden
Zaterdag 1 juli van 16.30 tot 18.00 uur
Zondag 2 juli van 17.00 tot 18.30 uur
Woensdag 5 juli van 15.00 tot 16.30 uur en van 16.30 tot 18.00 uur
Vrijdag 7 juli van 16.30 tot 18.00 uur

 

Zware schorsing voor Jair Jurrjens

vr, 16/06/2017 - 12:36
Jair Jurrjens in actie afgelopen november tijdens de Warm-up Games tegen Japan..
Foto: © Atsuko Miyano

Jair Jurrjens, pitcher van Team Kingdom of the Netherlands en de Triple-A Oklahoma City Dodgers, is door Major League Baseball geschorst voor 80 wedstrijden vanwege het gebruik van een verboden middel. Erg vervelend nieuws voor de 31-jarige Curaçaoënaar, die na een zeer goede World Baseball Classic hard werkte aan een comeback naar de Major League. Deze schorsing maakt een einde aan zijn seizoen. 

In een officieel statement laat Major League Baseball weten dat er bij Jurrjens ‘exogenous Testosterone’ is aangetroffen, ofwel testosteron dat niet lichaamseigen is. Deze vorm van testosteron wordt gezien als PED (Performance Enhancing Drug) en in de nieuwe arbeidsovereenkomst voor profhonkballers staat op een eerste vergrijp direct een schorsing van 80 wedstrijden.

Verklaring
De rechtshandige werper, die dit seizoen 4-3 was met een ERA van 4.64 goed begonnen was, heeft in een officiële verklaring heeft laten weten dat hij ontzettend baalt van de schorsing. Hij heeft de afgelopen winter last gehad van een depressie en het middel dat in zijn bloed gevonden is, zat in de pillen die zijn arts tegen deze depressie voorgeschreven heeft. Er is contact geweest met Major League Baseball met daarbij een begeleidende brief van de arts om de situatie uit te leggen, maar dit mocht niet baten.

De verklaring van Jurrjens:

“In april kreeg ik een melding dat ik tijdens een reguliere dopingtest positief was bevonden. Ik heb onmiddellijk gevraagd of ik in beroep kon gaan, want ik zou nooit opzettelijk vals spelen bij het spelletje dat ik zo respecteer. Mijn beroep werd afgewezen toen duidelijk werd dat de verboden stof waarop ik positief bevonden was voorkwam in een medicijn dat door mijn arts voorgeschreven was tegen mijn depressie afgelopen winter. Ik heb dit medicijn al tijden niet meer gebruikt, maar de stof zat duidelijk nog in mijn lichaam en stond op de dopinglijst. Ik wil mij graag verontschuldigen richting mijn team, de honkbalfans en mijn familie. Ik speel al meer dan tien jaar professioneel honkbal en hoop dat ik snel over deze horde heen kan stappen en weer de sport waar ik zo veel van hou kan spelen.”

Op social media krijgt Jurrjens uit verschillende hoeken steunbetuigingen. Zo ook van (voormalig) teamgenoten Wladimir Balentien, Shairon Martis en Hainley Statia. Zij wensen hem sterkte en spreken hem bemoedigend toe. Laten we hopen dat we Jurrjens volgend jaar gewoon weer in actie zien op weg naar een terugkeer naar de Major League.

A post shared by Jair Jurrjens (@jairjurrjens49) on Jun 15, 2017 at 4:31pm PDT

Koninkrijksteam oefent tegen Duitsland

do, 15/06/2017 - 20:25
De laatste wedstrijd tussen het Koninkrijksteam en Duitsland werd gespeeld op het EK van 2016.
Foto: © Alfred Cop

In de voorbereiding op het World Port Tournament speelt het Nederlands Koninkrijksteam een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Het duel wordt op woensdag 28 juni om 19.30 uur gespeeld op het veld van Onze Gezellen in Haarlem. De toegang voor deze wedstrijd is gratis.

De honkballers uit het Koninkrijksteam starten zaterdag 1 juli de zestiende editie van het World Port Tournament met een wedstrijd tegen Chinese Taipei. In Rotterdam treft Oranje verder de nationale teams van Curaçao, Cuba en Japan.

In de aanloop naar het Rotterdamse toernooi oefent de formatie van de nieuwe tijdelijke manager Sidney de Jong op woensdag 28 juni op het Van der Aartsportpark tegen de nationale ploeg van Duitsland. Tijdens het vorig jaar in Hoofddorp gehouden Europees kampioenschap eindigden de Duitse honkballers op een vierde plaats. Alleen in 2012 wist Duitsland met een derde plaats een betere prestatie te behalen. Op het EK stonden Duitsland en Nederland vorig jaar één keer tegenover elkaar. Die wedstrijd werd op 10 september met 10-2 gewonnen door Nederland.

Onze Gezellen

Dinsdagavond speelde de Duitse nationale ploeg in Bonn al een oefenwedstrijd tegen een selectie van voornamelijk Amerikaanse spelers uit de 1. Bundesliga. Dat duel werd, in het bijzijn van zo’n driehonderd toeschouwers, met 3-2 gewonnen. Het was de eerste wedstrijd voor de ploeg van manager Martin Helmig dit seizoen.

De oefenwedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Duitsland wordt gespeeld op het vorig jaar nieuw in gebruik genomen veld van Onze Gezellen. De Haarlemse club, die sinds 2015 op het één na hoogste niveau uitkomt, staat momenteel met dertien overwinningen uit achttien wedstrijden op een knappe tweede plaats in de overgangsklasse en is daarmee kanshebber om in het tweede deel van het seizoen te spelen om promotie naar de hoofdklasse. De toegang tot de oefenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland is gratis.

International Wawoe in All Star Game

do, 15/06/2017 - 13:50
Gianfranco Wawoe in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Freek Bouw

Internatonal Gianfranco Wawoe is één van de drie spelers uit het Koninkrijk, die deze maand in de Amerikaanse Minor League deel nemen aan de All Star Game. De andere profhonkballers zijn Sicnarf Loopstok en Darren Seferina. In totaal zijn er dit seizoen twaalf verschillende All Star Games in de Minor League, die worden gehouden tussen 17 juni en 15 augustus.

Wawoe maakte dit jaar met het Nederlands Koninkrijksteam de voorbereiding op de World Baseball Classic mee, nadat hij in 2015 al zijn debuut voor Oranje had gemaakt tijdens de Premier 12.

De 22-jarige Wawoe maakt nu ook zijn debuut tijdens een Minor League All Star Game. De Curaçaose tweede honkman gooide afgelopen weken hoge ogen voor het Class A Advanced-team Modesto Nuts, waarvoor hij in 42 wedstrijden een slaggemiddelde van .301 bij elkaar sloeg. Het leverde hem zelfs kortstondig een promotie op naar het Double A-team Arkansas Travelers.

Sicnarf Loopstok

Met de North Division All-Stars neemt Wawoe dinsdagavond 20 juni in het het Rawhide Ballpark in Visalia (Californië) deel aan de California League All Star Game. Het is voor het eerst sinds 1995 dat de California League zijn eigen All Star Game houdt. De afgelopen jaren werd de All Star Game gezamenlijk gehouden met de Carolina League.

Ook de Carolina League houdt dinsdagavond voor het eerst sinds 1995 zijn eigen All Star Game. Tijdens die wedstrijd is Sicnarf Loopstok één van de spelers van de North Division All Stars. De 24-jarige Arubaanse catcher van het Class A Advanced-team Lynchburg Hillcats is bezig aan zijn vijfde profseizoen, maar ontving nog niet eerder een uitnodiging voor de All Star Game.

Darren Seferina

De wedstrijd met Loopstok wordt dinsdagavond gespeeld in Salem (Virginia). Loopstok kwam dit seizoen in 53 wedstrijden voor Lynchburg Hillcats tot 54 honkslagen (.281), waaronder zeven homeruns.

Tweede honkman Darren Seferina is na 2014 voor de tweede keer in zijn carrière geselecteerd voor de All Star Game. De Curaçaose tweede honkman van Palm Beach Cardinals maakt deel uit van het roster van de South Division All-Stars. Dit team gaat zaterdag 17 juni de strijd aan tijdens de Florida State League All-Star Game, die wordt gehouden in het Joker Marchant Stadium in Lakeland (Florida). Seferina speelde dit jaar in zijn vierde profseizoen 54 wedstrijden voor het Class A Advanced-team Palm Beach Cardinals met een slaggemiddelde van .252.

Carter Kieboom

Ook Carter Kieboom ontving een uitnodiging voor de All Star Game. Zijn prestaties in dienst van Hagerstown Suns leverden hem een plek op op het roster van de North Division All-Stars. Zeer waarschijnlijk moet Kieboom, die momenteel hinder ondervindt van een blessure, de 58e editie van de South Atlantic League All-Star Game van dinsdagavond 20 juni door dat kwetsuur aan zich voorbij laten gaan.

De negentienjarige Kieboom werd vorig jaar in de eerste ronde door Washington Nationals gedraft en is momenteel in dienst van Hagerstown Suns bezig aan zijn eerste volledige seizoen in de Minor League. Hij heeft dit jaar een slaggemiddelde van .333 met zes homeruns en twintig binnengeslagen punten in 29 wedstrijden.

Edmond Americaan opnieuw gedraft

do, 15/06/2017 - 07:51
Edmond Americaan aan slag voor Chipola College.
Foto: © Chipola College

Voor het tweede jaar op rij is de linkshandige Edmond Americaan door een Major League-club gekozen tijdens de jaarlijkse drafts. De twintigjarige honkballer van Curaçao werd vandaag in de 34e ronde als 1.034e speler gedraft door Texas Rangers. Daarmee werd hij de tiende speler van het succesvolle Chipola College, die dit jaar is gedraft. Eerder op de dag werd ook al de van Sint-Maarten afkomstige Franklin van Gurp gedraft door San Francisco Giants.

Vorig jaar werd Americaan al in de 28e ronde als 839e speler gedraft door Arizona Diamondbacks. De midvelder van Trinity Christian Academy koos er toen voor om de start van zijn profcarrière uit te stellen en te gaan honkballen voor Chipola College.

Voor dit team speelde hij in het afgelopen collegeseizoen 54 wedstrijden en had hij een slaggemiddelde van .364 met 28 binnengeslagen punten en twaalf gestolen honken. Chipola Indians won dit jaar zijn eerste FCSAA Region 8 State Championship sinds 2011 en de achtste uit de clubhistorie. De als eerste geplaatste Indians veroverde hierna bovendien voor de tweede keer in de historie de NJCAA Division I Baseball World Series in Grand Junction (Colorado).

Hoofddorp

Die prestaties leverde Americaan gisteravond opnieuw een uitverkiezing op tijdens de derde dag van de jaarlijkse drafts van Major League Baseball. De honkballer van Curaçao werd in de 34e ronde gekozen door Texas Rangers. De keuze voor Americaan werd door de Amerikaanse proforganisatie opgedragen aan scout Jose Felomina, die afgelopen 23 februari op vijftigjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Felomina was jarenlang scout op Curaçao voor Texas Rangers en bovendien zo’n zeven jaar geleden op Curaçao de coach van Americaan. Hij was ook de scout die Jurickson Profar contracteerde voor de club uit Texas.

Americaan, die in 2008 en 2009 met Curaçao de internationale halve finales bereikte van de Little League World Series, maakte in 2014 tevens deel uit van het Dutch Caribbean-team tijdens het MLB Academies Fall Tournament in Hoofddorp. Tijdens dat toernooi werd hij met een slaggemiddelde van .389 de beste slagman. Hij leidde het toernooi verder in onder meer binnengeslagen punten (7) en gescoorde runs (5).

Sint-Maarten

Een andere speler uit het Koninkrijk die werd gedraft, was de 21-jarige pitcher Franklin van Gurp. Hij werd al als 756e speler in de 25e ronde gekozen door San Francisco Giants. De rechtshandige pitcher werd geboren op het Nederlandse deel van het eiland Sint-Maarten en won met St. Peters Marlins in 2004 ongeslagen het Division Championship van de Pony League.

Van Gurp speelde evenals Americaan eerder voor Chipola College en kwam afgelopen seizoen uit voor Florida International University. Aanvankelijk begon Van Gurp zijn collegecarrière als catcher, maar werd hij tijdens zijn verblijf op het Chipola College omgeschoold tot pitcher. Voor FIU Panthers kwam de honkballer van Sint-Maarten de afgelopen maanden als closer in negentien wedstrijden in actie. Daarin gooide hij 32 keer drie slag, zeventien keer vier wijd en stond hij achttien honkslagen en slechts zeven verdiende punten (2.91) toe in 21 2/3 inning.

 

La Gazzetta dello Sport: ‘Europa spreekt Nederlands’

di, 13/06/2017 - 20:52
In de finale was Curaçao Neptunus te sterk voor het Italiaanse Bologna.
Foto: © Rob Jelsma

De grootste sportkrant van Italië pakte zondagavond op de website en maandagmorgen in het dagblad breed uit over wederom een Italiaanse nederlaag in het Europese clubhonkbal: “Na in de halve finale een sterke indruk te hebben gemaakt door Amsterdam uit te schakelen, geeft de Italiaans kampioen UnipolSai Bologna zich in de finale over aan Neptunus Rotterdam, de adellijkste van de Nederlandse formaties omdat ze nu al negentien Europese trofeeën hebben veroverd, waaronder negen Champions Leagues. Voor het derde opeenvolgend jaar spreekt Europa Nederlands. San Marino derde, Rimini vijfde.”

De Italiaanse journalist Maurizio Caldarelli is misschien de enige honkbalschrijver, die dezer dagen schrijft over San Marino als punt van discussie. In La Gazzetta dello Sport memoreert hij de plannen van de Europese bond CEB, die onder het voorzitterschap van Jan Esselman een nieuwe formule voor de European Champions Cup nastreefde.

Daarbij zou geen plaats meer zijn voor de club T&A San Marino, die in het verleden onafhankelijk van wedstrijdprestaties altijd mocht meedoen aan de hoogste clubcompetitie van Europa, louter omdat het de enige club is van het ministaatje San Marino en met alleen buitenlandse spelers.

Calderelli kaartte die vraag of het nieuwe CEB-bestuur de reeds aangenomen plannen gaat uitvoeren pas aan na afloop van het vijfdaags toernooi in het Duitse Regensburg. Vooraf en tijdens het toernooi vertoonde de website van het dagblad geen woord aan honkbal, afgezien van de videobeelden van de bench clearing brawl na afloop van de wedstrijd tussen Rimini en San Marino. Wel werden in de papieren edities van de krant dagelijks kleine stukjes aan Regensburg besteed.

Hoop

Voormalig Major Leaguer Rudy Owens in actie voor Bologna.
Foto: © Rob Jelsma

De in Italië zelfstandige media, die wel dagelijks op internet publiceerden, zijn de op honkbal gespecialiseerde websites Baseball.it en Baseballmania.eu, die per Italiaanse wedstrijd snel met een nieuw artikel uitkwamen en per dag ook over de buitenlandse clubs schreven. Wat hen opviel was dat de door Italiaanse clubs geïmporteerde profspelers, eventueel met Major League-ervaring, niet meer volstaan om Nederlandse clubs te verslaan. Daarentegen vroegen ze zich af waarom Amsterdam Rob Cordemans als starter opstelde en hem lang liet staan tegen Rimini, dat met een vijfde keus Italiaan begon en daarmee de wedstrijd vooraf al verloren gaf.

Mino Prati, de steeds goed geïnformeerde honkbalschrijver van Baseball.it en BaseballNow.it schudt wel vaker zijn hoofd over zo veel buitenlandse spelers in Italië, die soms al weer vertrokken zijn voor ze een wedstrijd in Italië hebben gespeeld. Zondag vestigde hij zijn hoop op de Amerikaanse pitcher Rudy Owens, die in de Italiaanse competitie dit seizoen kwam tot vijf overwinningen en geen nederlagen bij een verdiende puntengemiddelde van van 0.56. Woensdag had de ex-Major Leaguer nog zijn eerste nederlaag tegen Neptunus geleden en zondag kreeg hij toch weer de heuvelstart van Bologna in de strijd tegen de door medische tegenslag toch positief geladen Rotterdammers.

Vloek van Neptunus

Prati zondagavond laat: “Niente da fare. Niets aan te doen. Voor Bologna is er opnieuw slechts een tweede plaats in de Europa Cup. Net als twee jaar geleden. De vloek van Neptunus duurt maar voort, want de Bolognezen verloren daarvan ook al in 2004 en 2015 de continentale finale. De titel van de beste club van Europa gaat in Nederland eenvoudig van hand tot hand.”

Daarna beschrijft Prati de moeilijke eerste inning voor Owens met een hit van openingsslagman Van der Meer, een tweehonkslag van Diaz en een veldfout van Vaglio, samen goed voor de 0-2 achterstand voor Bologna. Owens herstelt zich in de inning en in de eerste helft van de finale, maar moe van meer dan honderd pitches wordt hij in de zevende inning weer geraakt. Bij de 2-3 achterstand wordt hij gewisseld voor Italiaanse relievers en loopt de nederlaag uit tot 3-7, aldus de samenvatting.

Europa parla olandese

Sinds 2008 speelt er in de Europese clubfinale steeds een Italiaanse club mee. In dat jaar verloor Grosseto in Grosseto van Kinheim: twee clubs die dit jaar niet meer in de hoogste competitie van hun land meedoen. De laatste keer dat een Italiaanse club de Europese cup won was in 2013, toen Bologna in de finale Rimini versloeg.

Sinds 2014 verloren Italiaanse clubs steeds in die finale: in dat jaar delfde Rimini het onderspit tegen San Marino, in 2015 ging Bologna ten onder in Rotterdam, vorig jaar verloor Rimini in eigen huis de slag der piraten tegen Amsterdam en eergisteren haalde Bologna het wederom niet tegen Neptunus Rotterdam. “Europa parla olandese“, aldus La Gazzetta dello Sport. Europa spreekt Nederlands, mede gelet op twee Oranje overwinningen tijdens de Europees kampioenschappen van 2014 en 2016.

Kalian Sams legt Cubanen op pijnbank

di, 13/06/2017 - 10:41
Kalian Sams slaat raak voor een homerun tijdens de World Baseball Classic in het Tokyo Dome.
Foto: © Henk Seppen

Dat het Nederlands Koninkrijksteam steeds meer de kwelgeest van de Cubanen aan het worden is, moet ongetwijfeld in het hoofd van de nationale ploeg hebben rondgespookt, toen Cuba gisteravond in het Stade Canac aantrad tegen Québec Capitales en daar international Kalian Sams troffen. De honkballer uit Den Haag sloeg genadeloos toe. Met twee homeruns sloeg hij vijf punten binnen en leidde hij zijn ploeg naar een 10-2 overwinning op Cuba.

Kalian Sams staat ongetwijfeld in het geheugen gegrift van de Cubanen. Niet in de minste plaats vanwege zijn uithaal in de wedstrijd tegen Cuba tijdens de tweede ronde van de World Baseball Classic in 2013. Met zijn diepgeslagen bal sloeg Sams in de negende inning ploeggenoot Andruw Jones voor het winnende punt binnen en loodste de buitenvelder het Nederlands Koninkrijksteam naar de halve finales in San Francisco.

Afgelopen maart stond Sams met Oranje opnieuw tegenover Cuba. Nu kwam het niet aan op de laatste klap van Sams in de negende inning. De ploeg van manager Hensley Meulens liet de Cubanen alle hoeken van het Tokyo Dome zien: 14-1. Kalian Sams sloeg, samen met Wladimir Balentien (2) en Yurendell de Caster vier homeruns bij elkaar voor Oranje.

Slagkracht

In een heel andere setting dan het Tokyo Dome trof Sams gisteravond het Cubaanse nationale team opnieuw. Tijdens de jaarlijkse reeks wedstrijden van Cuba tegen de teams uit de Canadian American Association of Professional Baseball (Can-Am League) was het Québec Capitales van Kalian Sams de tegenstander. De omstandigheden in het met een kleine 1.500 toeschouwers gevulde Stade Canac in Québec waren misschien wel veranderd, de slagkracht van Sams niet.

Al in de eerste inning rammelde Sams een pitch van de Cubaanse starter Dachel Duquesne voor een solohomerun over de hekken van het Canadese stadion. Een inning later, toen door vier hits de voorsprong al was opgelopen tot 3-0, de honken vol waren gestroomd en reliever Yariel Rodriguez het pitchen over had genomen, herhaalde de international zijn kunstje nogmaals. Opnieuw verdween zijn uithaal aan de andere kant van de omheining. Met zijn grandslam-homerun bracht Sams zijn ploeg op een beslissende 7-0 voorsprong.

Record

In het restant van de wedstrijd kreeg Sams (2 uit 2) vrijwel geen bal meer door de slagzone: negen pitches, waarvan er acht wijd waren en hij één op foutgebied sloeg. Het leverde hem twee vrije lopen op. In de vijfde inning stelde dat Sams in staat om, samen met ploeggenoot Adam Ehrlich, te scoren op een driehonkslag van James McOwen.

Met zijn twee homeruns van gisteravond leidt Kalian Sams (.388) in zijn derde seizoen voor de profclub Quebec Capitales nu het klassement in de Can-Am League. In 21 wedstrijden sloeg de buitenvelder al elf keer de bal het stadion uit. Het record in de Can-Am League staat op naam van Eddie Lantigua, die in het seizoen 2005 voor Quebec Capitales tot 31 homeruns kwam. De 28 binnengeslagen punten van Sams zijn voldoende voor een tweede plaats achter ploeggenoot Jordan Lennerton (34).

Curaçao naar Serie Latinoamericana

ma, 12/06/2017 - 18:00
Yurendell de Caster, Dashenko Ricardo en Curt Smith werden afgelopen januari met Tigres de Chinandega winnaar van de Serie Latinoamericana.
Foto: © ALBP

Curaçao wordt aankomende winter één van de deelnemers tijdens de zesde editie van de Serie Latinoamericana. Het toernooi wordt van 26 januari tot en met 1 februari 2018 gehouden in Nicaragua. Eerder namen verschillende Curaçaose honkballers in dienst van Nicaraguaanse profclubs al deel aan het Latijns Amerikaanse kampioenschap.

De toetreding van Curaçao tot de Asociación Latinoamericana de Beisbol Profesional (ALBP) was een jaar geleden al aan de orde, maar kwam toen te snel voor Curaçao om deel te kunnen nemen aan de vorige editie van de Serie Latinoamericana.

Tijdens een bijeenkomst van het bestuur van de ALBP afgelopen zaterdag 27 mei in Miami werd de toetreding van Curaçao officieel bekrachtigd. Met Curaçao zijn ook Chili en Argentinië lid geworden van de ALBP. Daarmee bestaat het Latijns-Amerikaanse samenwerkingsverband nu uit zeven landen. Colombia, Mexico, Nicaragua en Panama maakten al deel uit van de ALBP.

Zesde editie

De zeven landen gaan van 26 januari tot en met 1 februari 2018 tijdens de zesde editie van de Serie Latinoamericana voor het eerst met elkaar de strijd aan. Curaçao wordt tijdens het toernooi vertegenwoordigd door de kampioen van de lokale competitie, versterkt met een aantal extra spelers.

De strijd om het Latijns-Amerikaanse kampioenschap wordt gehouden in het nieuwe Estadio Nacional Denis Martínez in Nicaragua, dat in december wordt heropend tijdens de XI Juegos Deportivos Centroamericanos.

Grote invoed

De afgelopen jaren hebben de honkballers uit Curaçao al een grote invloed gehad op de Serie Latinoamericana de Beisbol Profesional. In 2014 werd voormalig Major Leaguer Randall Simon de eerste Curaçaose honkballer die in actie kwam tijdens dit Latijns Amerikaans kampioenschap. Simon speelde op dat toernooi voor de Nicaraguaanse kampioen Gigantes de Rivas.

Twee jaar later volgde Yurendell de Caster zijn voorbeeld. Hij won met Gigantes de Rivas bovendien als eerste club uit Nicaragua de Serie Latinoamericana. De Caster keerde afgelopen januari terug in de finale. Maar ditmaal met Tigres de Chinandega én de Curaçaose honkballers Dashenko Ricardo en Curt Smith. Met de drie internationals uit het Nederlands Koninkrijksteam veroverde ook Tigres de Chinandega het Latijns-Amerikaanse kampioenschap.

Gianison Boekhoudt uitgeroepen tot MVP

zo, 11/06/2017 - 23:07
Gianison Boekhoudt werd uitgeroepen tot MVP.
Foto: © Rob Jelsma

Catcher Gianison Boekhoudt is na afloop van de gewonnen finale uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de European Champions Cup. De Arubaanse honkballer van de kersverse Europees kampioen Curaçao Neptunus mocht daarvoor een prijs in ontvangst nemen.

Boekhoudt kwam in de eerste vier wedstrijden van het toernooi in het Duitse Regensburg tot zes hits (.462) en bleef in alle duels foutloos. Hij leidde bovendien het deelnemersveld in homeruns (2) en was de nummer drie in binnengeslagen punten (7). Tijdens de finale tegen CNF Unipolsai Bologna sloeg Boekhoudt, met dank aan een Italiaanse veldfout, drie punten in de zevende inning over de thuisplaat. Daarmee besliste de Arubaan de wedstrijd.

De andere twee individuele prijzen gingen vanavond naar Italianen. Paolino Ambrosino van verliezend finalist CNF Unipolsai Bologna werd de beste slagman van het toernooi. De aangewezen slagman van de Italiaanse landskampioen kwam in de eerste vier wedstrijden van het toernooi tot acht honkslagen en een slaggemiddelde van .615. Dat was voldoende om zijn ploeggenoot Alex Sambucci (.583) voor te blijven.

Beste pitcher werd zijn ploeggenoot Matteo Bocchi. Hij gooide in de wedstrijd tegen Rouen Huskies een no-hitter. In zeven innings stond hij dat duel geen enkele honkslag en geen enkel punt toe.

Curaçao Neptunus wint Europese clubtitel

zo, 11/06/2017 - 22:45
Curaçao Neptunus is voor de negende keer in de historie Europees clubkampioen geworden.
Foto: © Rob Jelsma

De Europese clubtitel blijft in Nederland. Nadat gisteravond titelverdediger L&D Amsterdam werd onttroond door het Italiaanse Bologna, haalde Curaçao Neptunus vanavond wraak. Met 3-7 won de Nederlandse landskampioen in het Duitse Regensburg de European Champions Cup. Het is de negende keer sinds 1994 dat het Rotterdamse Neptunus het belangrijkste Europa Cup-toernooi wint.

Startend pitcher voor Curaçao Neptunus was Elton Koeiman. In 1996 won hij zijn laatste Europa Cup met de Rotterdammers. Twintig jaar geleden stond Elton Koeiman voor het laatst in de finale van het belangrijkste Europa Cup-toernooi. Die eindstrijd werd door de Rotterdamse ploeg met 23-19 verloren van de Italiaanse kampioen Nettuno. Met de Rotterdammers won Koeiman tweemaal een Europese hoofdprijs. In 1996 werd de Europa Cup I gewonnen. Twee jaar later werd in Kroatië Mediolanum Milano verslagen in de eindstrijd van de Europa Cup II.

Na maar liefst twintig jaar is pitcher Elton Koeiman eer Europees kampioen geworden.
Foto: © Rob Jelsma

Aanvankelijk was Koeiman afgelopen najaar met name als pitching-coach door de Rotterdamse club aangetrokken. Door de gezondheidsproblemen van starter Orlando Yntema gebeurde het dat Koeiman negentien jaar na zijn laatste Europese hoofdprijs ineens weer op het Europese toneel stond. En dat deed de 44-jarige veteraan niet onverdienstelijk. Zowel op de eerste als de laatste speeldag leidde hij zijn ploeg naar winst tegen de Italiaanse kampioen Fortitudo Bologna.

De 44-jarige Koeiman was overigens niet de oudste speler die op dit toernooi in actie is gekomen. Bij gastheer Regensburg Legionäre betrad eerder deze week ook al een pitching-coach de heuvel. Dat was de negen maanden oudere ex-hoofdklasser Paco Garcia.

Rally

Curaçao Neptunus opende vandaag in de Armin-Wolf-Arena al vroeg de score. Stijn van der Meer (honkslag) en Christian Diaz (tweehonkslag) brachten hun ploeg in de eerste inning van de finale op voorsprong na een hardgeslagen bal van Dwayne Kemp, die tweede honkman Alessandro Vaglio niet kon verwerken. Ondertussen hield Koeiman de Italianen vier innings lang puntloos.

Shaldimar Daantji wordt gefeliciteerd na zijn solohomerun in de achtste inning.
Foto: © Rob Jelsma

Via punten van Paolino Ambrosino en Francesco Fuzzi in de vijfde en zesde inning wist Bologna terug in de wedstrijd te komen. Maar het op het moment dat er weer hoop aan de horizon gloorde voor de Italianen, sloeg Neptunus hard toe. Shaldimar Daantji, die in de vier eerdere wedstrijden dit toernooi niet tot een honkslag was gekomen, startte in de zevende inning de Rotterdamse rally met een honkslag.

Na nog eens hits van Benjamin Dille en Christian Diaz had Neptunus de leiding in de wedstrijd weer genomen. Dat maakte een einde aan de wedstrijd van voormalig Major League-pitcher Rudy Owens, die voor de tweede keer deze week niet opgewassen bleek tegen de slagploeg van Neptunus.

Solohomerun

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus na de gewonnen finale.
Foto: © Rob Jelsma

Vertrok Owens nog met een minimale achterstand van 2-3. Eén pitch later was die achterstand al opgelopen tot 2-6. Meest Waardevolle Speler Gianison Boekhoudt verwelkomde reliever Luca Panerati met een hit om in één keer de honken schoon te vegen. Daantji had na zijn honkslag inmiddels de smaak te pakken en timmerde in de achtste inning zelfs de bal over de omheining voor een solohomerun.

In de laatste drie innings hield Berry van Driel de voorsprong vast. Hij stond alleen nog een punt toe na drie hits in de achtste inning, maar gooide vanavond ook vier keer drie slag. De Rotterdammers kwamen vandaag tot dertien honkslagen, waaronder drie hits voor Christian Diaz (3 uit 5). Shaldimar Daantji (2 uit 3), Urving Kemp (2 uit 4) en Benjamin Dille (2 uit 5) sloegen er elk twee. Het Italiaanse Bologna, dat in 2014 voor de laatste keer Europees clubkampioen werd, moet voor de zesde keer genoegen nemen met een tweede plaats.

Startplaats

Met de 3-7 overwinning was de negende Europese clubtitel voor Neptunus een feit en gaat de beker mee terug naar Nederland. Na L&D Amsterdam, dat eerder op de dag de strijd om de derde plaats verloor van T&A San Marino, is Curaçao Neptunus de nieuwe Europees clubkampioen.

Achter de Amsterdammers eindigden Rimini en Rouen Huskies dit toernooi op een gedeelde vijfde plaats. In het begin van de middag won Mainz Athletics het Duitse onderonsje met gastheer Regensburg Leginäre om de zesde plaats met 3-4. Daarmee verliest Duitsland een startplaats voor de European Champions Cup van 2018. Die plek wordt ingenomen door Tsjechië, doordat Draci Brno vandaag in de finale van de CEB Cup met 0-5 won van Eagles Praha.

                     1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E CURAÇAO NEPTUNUS     2 0 0 0 0 0 4 1 0  7 13 1 CNF UNIOLSAI BOLOGNA 0 0 0 0 1 1 0 1 0  3  8 3

Pitchers Curaçao Neptunus
Elton Koeiman (5 2/3): 3-3-4-1
Jan Tomek (2/3): 0-0-1-0
Berry van Driel (2 2/3): 4-0-3-1

Pitchers CNF Unipolsai Bologna
Rudy Owens (6 1/3+3 man): 6-1-9-2
Luca Panerati (2/3): 1-0-1-1
Filippo Crepaldi (2/3+2 man): 0-0-3-0
Nicholas Pugliese (1 1/3): 2-0-0-1

HCAW en De Glaskoning Twins winnen series

zo, 11/06/2017 - 19:55
Rachid Engelhardt (2 uit 4) zorgde zondag voor drie binnengeslagen en drie gescoorde punten.
Foto: © Jan Kruijdenberg

HCAW en De Glaskoning Twins hebben deze week hun series uit de achtste speelronde gewonnen. HCAW pakte vijf punten in de drieluik tegen Pickles UVV, terwijl De Glaskoning Twins tweemaal won van nummer vijf DSS. Daarmee is de hekkensluiter nu UVV weer in het klassement genaderd tot twee punten.

Slechts vier teams uit de hoofdklasse kwamen deze week in actie tijdens de achtste speelronde van de reguliere competitie. Koplopers L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus namen deze week deel aan de European Champions Cup, terwijl Hoofddorp Pioniers een week rust had.

De honkballers van HCAW grepen de afwezigheid van Curaçao Neptunus aan de tweede plaats in de hoofdklasse over te nemen. De Bussumse ploeg kwam met de twee overwinningen dit weekeinde op Pickles UVV in overwinningen op gelijke hoogte met de Rotterdammers, maar heeft al wel inmiddels zes wedstrijden meer gespeeld.

Ook De Glaskoning Twins kende een goede week. De Oosterhoutse club won zijn tweede serie van dit seizoen. Na de winst op donderdag tegen DSS werd ook zondag de overwinning in de wacht gesleept. Doordat UVV deze week niet wist te winnen, heeft Twins het verschil met de nummer zeven weer verkleind tot slechts twee punten.

Pickles UVV – HCAW

HCAW kwam zaterdag niet verder dan drie hits, maar trok uiteindelijk wel de winst naar zich toe. In de vierde inning joeg Roeland Henrique een pitch van Jurjen van Zijl over de hekken voor de eerste Bussumse hit. Van Zijl (6-1-3-0) stond nog twee honkslagen toe in de vijfde inning, maar kwam met een dubbelspel uit de problemen. In het restant van de wedstrijd liet de pitcher van Pickles UVV geen enkele tegenstander meer toe tot de honken.

De complete wedstrijd van Van Zijl kon uiteindelijk niet met winst worden beloond. Pickles UVV kwam wel tot negen hits, maar wist op het pitchen van Kaj Timmermans en Oscar Meuris niet te scoren. Negen lopers werden achtergelaten op de honken, waarvan twee op het derde honk. Zowel in de achtste als negende inning kreeg UVV nog wel een loper op het tweede honk, maar bleef de stand ongewijzigd.

In een wedstrijd met achttien punten, 27 honkslagen en zeven veldfouten bleef HCAW zondag ongeslagen in de serie tegen Pickles UVV. Sergino Martis bracht UVV met een homerun in de eerste inning nog wel op een 3-0 voorsprong. Maar zes Bussumse honkslagen later was die voorsprong definitief verdwenen. HCAW scoorde tweemaal in de tweede en in de derde inning en keek niet meer om. Via onder meer een solohomerun van Kevin Weijgertse liepen de bezoekers uit naar een 4-11 voorsprong. UVV verkleinde het verschil in de laatste slagbeurt nog met drie punten, maar kwam niet meer in de buurt van zijn tegenstander. Voor HCAW sloegen Dylan Koster (3 uit 4), Boyd Tuhumury (3 uit 6) en Roelie Henrique (3 uit 6) elk drie honkslagen. Bryce Cherry (4 uit 5) sloeg voor UVV zelfs vier hits.

DSS – De Glaskoning Twins

In de wedstrijd van zaterdag tussen De Glaskoning Twins en DSS trokken de Haarlemse bezoekers de winst in de negende inning naar zich toe. Odion Gouverneur en Koen Halderman konden na hun honkslagen scoren op veldfouten in de defensie van De Glaskoning Twins. Daarmee draaide de Haarlemse ploeg een 5-4 achterstand om in een 5-6 overwinning. Op het pitchen van Reggie Bomberg kwam die voorsprong in de tweede helft van de negende inning niet meer in gevaar. Djwei Appelman sloeg in de zesde inning voor DSS twee punten binnen met een homerun.

Zondag sloeg Sven van de Sanden de bal voor DSS over de omheining. Daarmee sloeg hij drie punten binnen en bracht hij de voorsprong voor zijn team in de derde inning op 5-3. Hierna nam De Glaskoning Twins het initiatief volledig over. De honkballers uit Oosterhout hadden twee grote innings. In de vijfde inning scoorde de ploeg zevenmaal op vier hits. En in de achtste inning volgden nog eens zes runs op opnieuw vier honkslagen. Daarmee werd na acht innings een 6-18 stand bereikt en kon de wedstrijd vroegtijdig worden beëindigd.

Melvin Perdue (3 uit 6) had een belangrijke bijdrage voor De Glaskoning Twins. De linksvelder sloeg met een tweehonkslag drie man binnen in de vijfde inning en kwam in het gehele duel tot zes binnengeslagen en twee gescoorde punten. Bob van der Meer (3 uit 5) had een aandeel in zes van de Oosterhoutse punten.

Uitslagen achtste speelronde

Pickles UVV – HCAW: 7-7
HCAW – Pickles UVV: 1-0
Pickles UVV – HCAW: 7-11

DSS – De Glaskoning Twins: 3-5
De Glaskoning Twins – DSS: 5-6
DSS – De Glaskoning Twins: 6-18 (8 innings)

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT 1 L&D Amsterdam 21 18 0 3 0 36 166 53 2 HCAW 24 13 2 9 0 28 127 100 3 Curaçao Neptunus 18 13 1 4 0 27 147 62 4 Hoofddorp Pioniers 21 10 1 10 0 21 106 108 5 DSS 24 9 0 15 0 18 113 205 6 Pickles UVV 24 6 3 15 2 13 103 147 7 De Glaskoning Twins 24 5 1 18 0 11 112 199

L&D Amsterdam eindigt als vierde

zo, 11/06/2017 - 19:03
Pitcher Frailyn Florian in actie. De pitchers van T&A San Marino gooiden samen negen keer drie slag.
Foto: © Rob Jelsma

Een dag nadat L&D Amsterdam door CNF Unipolsai Bologna werd onttroond als Europees clubkampioen, is de titelverdediger vanavond door T&A San Marino verwezen naar de vierde plaats. In de strijd om het brons maakte L&D Amsterdam geen enkel moment aanspraak op de winst: 7-3.

T&A San Marino kon vandaag het beste omgaan met de teleurstelling over het missen met de Europese clubfinale. De ploeg uit de Italian Baseball League, die driemaal eerder winnaar werd van de Europa Cup, opende al in de tweede inning de score en bleef in de rest van de wedstrijd het onttroonde L&D Amsterdam onder druk zetten.

De slagploeg van L&D Amsterdam kwam tot zeven honkslagen.
Foto: © Rob Jelsma

Alleen Nick Urbanus (2 uit 4) wist raad met de pitchers van San Marino, die samen negen keer drie slag gooiden. In de derde inning was hij er dichtbij in de buurt om zijn ploeg op voorsprong te brengen. Bij een 3-0 achterstand sloeg Urbanus een bal diep het buitenveld in. Daar kwam hij slechts enkele centimeters te kort voor een grandslam-homerun. Met zijn rug tegen de tijdelijke omheining wist rechtsvelder Lorenzo Avagnina de uithaal onschadelijk te maken.

Leiding

Die lange bal van Urbanus stelde wel Jesse Aussems in staat om te scoren. Twee innings later sloeg Urbanus met een tweehonkslag nog eens twee punten binnen om de wedstrijd in balans te brengen. Dat was slechts van korte duur. San Marino hernam meteen de leiding en gaf die hierna niet meer uit handen. Op het pitchen van Kevin Heijstek, Nick Veltkamp en Pim Walsma kwam de slagploeg uit San Marino vanmiddag tot twaalf hits, waaronder een solohomerun van Duran Epifano.

Met drie overwinningen en twee nederlagen moet L&D Amsterdam in het Duitse Regensburg genoegen nemen met een vierde plaats.  In acht eerdere Europa Cup-toernooien eindigden de Amsterdammers alleen in 2009 en 2011 op een vierde plaats. Beide keren gebeurde dat tijdens de Final Four.

                1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E L&D AMSTERDAM   0 0 1 0 2 0 0 0 0  3  7 2 T&A SAN MARINO  0 2 1 0 2 2 0 0 X  7 12 3

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (4 2/3): 5-2-7-2
Nick Veltkamp (2 1/3): 1-0-3-0
Pim Walsma (1): 0-1-2-0

Pitchers T&A San Marino
Carlos Quevedo (4): 3-2-2-1
Frailyn Florian (1): 1-0-2-1
Yoimer Camacho (2): 2-0-1-1
Andres Perez (1): 2-0-1-0
Junior Oberto (1): 1-0-1-0

Homeruns vellen L&D Amsterdam in halve finales

za, 10/06/2017 - 23:36
Voor de vijfde keer op rij was het Italiaanse Bologna te sterk voor L&D Amsterdam.

L&D Amsterdam is zijn Europese clubtitel kwijt. In de Armin-Wolf-Arena in het Duitse Regensburg werden de Amsterdamse honkballers vanavond onttroond door vijfvoudig Europees kampioen Bologna. De Italiaanse club produceerde maar liefst vier homeruns voor de 8-9 zege. Het was de eerste nederlaag voor L&D Amsterdam na acht opeenvolgende Europese overwinningen verdeeld over 2016 en 2017.

Bologna won in 2013 voor het laatst de European Champions Cup. De ploeg is daarmee ook de laatste Italiaanse winnaar van de Europese clubtitel, want in de jaren hierna gingen achtereenvolgens San Marino, Neptunus en Amsterdam er met het kampioenschap vandoor. Hoewel het nog ongeslagen L&D Amsterdam vanavond de favoriet was, leek een terugkeer in de finale van de European Champions Cup niet vanzelfsprekend.

De slagploeg van Bologna produceerde vier homeruns.

Nog niet eerder wist L&D Amsterdam te winnen van Fortitudo Bologna. De eerdere ontmoetingen in 2011 (6-5), 2012 (4-3), 2013 (3-4) en 2015 (2-1) gingen allemaal verloren. En allemaal met één punt verschil. Vandaag leek het verschil tussen de Italiaanse en Nederlandse honkballers lang een stuk groter, maar eindigde het duel andermaal met minimaal verschil.

Homeruns

In Regensburg werd L&D Amsterdam vanavond geveld door homeruns. Korte stop Robel Garcia beet al in de derde inning het spits af. Nadat startend pitcher Robin Schel met twee keer vier wijd en een honkslag de honken had laten vollopen, sloeg Garcia de bal in het linksveld het stadion uit voor een grandslam-homerun. In de vijfde Italiaanse slagbeurt joeg ook Eladio Russo de bal over de omheining. De rechtsvelder nam met zijn homerun op zijn beurt twee ploeggenoten mee over de thuisplaat.

Daar bleef het niet bij, want op het moment dat L&D Amsterdam via vijf runs in de vijfde en zesde inning was ingelopen tot 5-7 sloegen Paolino Ambrosino (zevende inning) en Osman Marval (achtste inning) solohomeruns om definitief bij de Amsterdammers weg te lopen.

Momentum

Midvelder Nicholas Nosti maakt de laatste vangbal van de wedstrijd.

De homeruns konden voor Amsterdam niet op een slechter moment komen. De formatie van hoofdcoach Charles Urbanus leek met een solohomerun van Max Clarijs in de vijfde inning en nog eens vier runs in de zesde inning, net het momentum terug te pakken. Toch slaagden de Amsterdammers erin om die opnieuw terug te pakken. Met volle honken sloeg in de achtste inning eerst Nick Urbanus twee ploeggenoten binnen en direct na hem volgde Gilmer Lampe met eveneens een hit om het verschil terug te brengen tot 8-9.

Knappe prestatie

Met na vijf Italiaanse slagbeurten een 0-7 achterstand op het scorebord, zette L&D Amsterdam een knappe prestatie neer om zich terug in de wedstrijd te knokken. En in de negende inning kreeg de titelverdediger met Danny Rombley zelfs nog de gelijkmaker in scoringspositie. Niettemin bleek het gat toch te groot om te overbruggen en moesten de Amsterdammers in deze halve finales afstand doen van de Europese clubtitel.

Door de overwinning staat CNF Unipolsai Bologna morgenavond om 19.00 uur in de finale tegenover de Nederlandse landskampioen Curaçao Neptunus. Het wordt daarmee een herhaling van de Europese clubfinale uit 2015, die toen nog werd gespeeld in een best-of-three. L&D Amsterdam sluit daarvoor zijn toernooi om 16.00 uur af met een wedstrijd om de derde plaats tegen T&A San Marino.

                       1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E CNF UNIPOLSAI BOLOGNA  0 0 4 0 3 0 1 1 0  9 12 2 L&D AMSTERDAM          0 0 0 0 1 4 0 3 0  8  8 2

Pitchers CNF Unipolsai Bologna
Raul Rivero (6): 8-6-6-1
Nicholas Pugliese (1 2/3+3 man): 3-2-1-1
Filippo Crepaldi (1 1/3): 2-1-1-0

Pitchers L&D Amsterdam
Robin Schel (3): 2-4-4-0
Kyle Ward (2): 1-2-3-0
Dennis Burgersdijk (2 2/3+1 man): 3-1-4-2
Daan Hendrix (1 1/3): 2-0-1-0

Curaçao Neptunus naar Europese clubfinale

za, 10/06/2017 - 19:16
Christian Diaz wordt in de vierde inning uitgetikt door catcher Nicholas Morreale.
Foto: © Rob Jelsma

Na een jaar afwezigheid staat Curaçao Neptunus morgen weer in de Europese clubfinale. De Rotterdammers versloegen vandaag in de halve finale van de European Champions Cup T&A San Marino met 7-1 shut-out. Pitcher Diegomar Markwell gooide in Regensburg een complete wedstrijd.

Acht keer eerder werd het Rotterdamse Neptunus Europees clubkampioen. Maar vorig jaar werd de Rotterdamse ploeg als titelverdediger in de halve finales onttroond door L&D Amsterdam. Tijdens dat toernooi had Neptunus zich pas voor de halve finale geplaatst na een walk-off vier wijd voor Gianison Boekhoudt in de tiende inning van de wedstrijd tegen T&A San Marino.

Pitcher Diegomar Markwell gooide een complete wedstrijd.
Foto: © Rob Jelsma

Zo moeizaam als het vorig jaar ging, zo eenvoudig ging het vandaag.Dat was vooral te danken aan pitcher Diegomar Markwell. Nadat gisteren Kevin Kelly het pitchersprobleem van de Rotterdammers deed vergeten, volgde Markwell vandaag zijn voorbeeld.

Kansloos

Markwell stond alleen in de tweede en de negende inning meer dan één honkslag toe. Vanaf de tweede slagbeurt van San Marino liet de veteraan geen enkele loper meer toe op het tweede honk tot de negende inning. Hij liet daarmee de slagploeg van T&A San Marino volledig kansloos en hield moeiteloos de volledige wedstrijd stand.

Pas in de negende inning kreeg T&A San Marino vat op de pitches van Markwell. Honkslagen op rij van Mario Chiarini en Francesco Imperiali en een opofferingsslag van Lorenzo Avagnina brachten het enige punt voor San Marino over de thuisplaat. Markwell hield echter stand en sloot met drie slag voor Gabriele Ermini de wedstrijd in stijl af.

Finale

Benjamin Dille bereikt veilig het tweede honk.
Foto: © Rob Jelsma

Curaçao Neptunus brak de puntloze wedstrijd open toen Benjamin Dille en Christian Diaz de vierde inning openden met tweehonkslagen op rij. Daniel Fernandes (tweehonkslag) verdubbelde die voorsprong op een wilde worp van de net daarvoor op de heuvel verschenen reliever Andres Perez. Die 2-0 voorsprong bleef op het scorebord totdat Curaçao Neptunus in de zevende inning de wedstrijd besliste. Door onder meer hits van Fernandes, Diaz en Gregory Muller scoorde de Nederlandse landskampioen maar liefst vijfmaal: 7-0.

Het enige tegenpunt in de negende inning deerde de Rotterdamse ploeg al niet meer. Als eerste team plaatste Curaçao Neptunus zich met de winst voor de finale van de European Champions Cup. Daarin is morgen om 19.00 uur de winnaar van het duel tussen titelverdediger L&D Amsterdam en Fortitudo Bologna de tegenstander. Het Italiaanse Bologna was in 2015 de tegenstander van Neptunus in de laatste Europese clubfinale die de Rotterdammers wisten te winnen.

                 1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E T&A SAN MARINO   0 0 0 0 0 0 0 0 1  1 8 1 CURAÇAO NEPTUNUS 0 0 0 1 1 0 5 0 X  7 8 0

Pitchers T&A San Marino
Joshuah Kimborowicz (4 1/3+1 man): 4-1-4-0
Andres Perez (2+1 man): 2-2-3-1
Rios Ascanio (1/3+1 man): 0-0-2-0
Tommaso Cherubini (1 1/3): 1-0-0-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (9): 6-1-8-0

L&D Amsterdam blijft ongeslagen

vr, 09/06/2017 - 22:59
Hidde Brocken tijdens zijn hoofdklassedebuut voor L&D Amsterdam.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De honkballers van L&D Amsterdam hebben ook hun achtste Europese overwinning op rij veroverd. De titelverdediger wankelde vanavond tegen gastheer Buchbinder Legionäre, maar wist in de negende inning na zeven vrije lope met volle honken de laatste benodigde uit te maken om de 9-6 zege veilig te stellen. Morgen staan de Amsterdammers in de halve finales tegenover het sterke Italiaanse Bologna.

Voor L&D Amsterdam en Regensburg Legionäre stond er vanavond niets meer op het spel. De Amsterdammers, vorig jaar al in vijf wedstrijden ongeslagen, waren na hun twee overwinningen van deze week al zeker van de eerste plaats, terwijl de nog puntloze Duitsers genoegen moesten nemen met de vierde en laatste plaats in poule B.

Met het ticket voor de halve finales al op zak stuurde hoofdcoach Charles Urbanus vanavond de jonge pitcher Hidde Brocken naar de heuvel. Brocken werd bij zijn Europese debuut door Maik Ehmke begroet met een homerun. Die nam daarbij meteen Marcel Jimenez (vier wijd) mee over de thuisplaat. Het was een nerveuze start voor Brocken, die vorig jaar na zijn hoofdklassedebuut op 25 juni zes wedstrijden voor de hoofdmacht van L&D Amsterdam had gegooid.

Rentree

In de eerste inning gooide Brocken uiteindelijk eenmaal vier wijd en stond hij drie honkslagen toe, waaronder een tweehonkslag van Nino Sacasa op de tweede pitch van de wedstrijd. Brocken herstelde zich echter knap en stond geen enkel punt meer toe tot hij in de achtste inning werd afgelost door Pim Walsma. De oud-international is speciaal voor de European Champions Cup aan de hoofdmacht toegevoegd en maakte vanavond voor het eerst sinds wedstrijd drie uit de Holland Series van vorig jaar zijn rentree op de heuvel voor L&D Amsterdam.

Aan Duitse zijde startte pitcher Kevin Vance juist sterk. Hij hoefde pas in de derde inning de eerste honkslag toe te staan. De 26-jarige Amerikaan speelde zes seizoenen als profhonkballer en bereikte in dienst van Arizona Diamondbacks het hoogste niveau in de Amerikaanse Minor League. Met het nationale team van de Filipijnen nam hij vorig jaar bovendien deel aan het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic. Vanaf de vierde inning moest Vance echter de handdoek in de ring gooien.

Solohomerun

Remco Draijer bracht zijn ploeg terug in de wedstrijd toen hij de vierde Amsterdamse slagbeurt opende met een solohomerun. Een inning later sloeg hij met een opofferingsslag ook het gelijkmakende punt over de thuisplaat. Twee Amsterdamse punten brachten de titelverdediger in de zesde inning voor het eerst dit duel op voorsprong.

Vanaf de zevende inning nam pitching-coach Paco Garcia zelf het heuvelwerk bij Legionäre over. De voormalig hoofdklassespeler was echter weinig gelukkig vanavond. Hij gooide vijf keer vier wijd. Bovendien moest hij in de achtste inning tweehonkslagen op rij incasseren van Remco Draijer en Nick Urbanus. Daar liepen nog eens drie punten op binnen. Zodoende liep L&D Amsterdam in de slotfase zelfs uit tot 9-2.

Moeilijk

Met de winst binnen handbereik maakte L&D Amsterdam het zich nog onnodig moeilijk. Pitchers Pim Walsma en Norbert Jongerius gaven in de negende inning zeven vrije lopen weg en lieten Regensburg Legionäre terugkomen tot 9-6. Jeffrey Arndt en Jannis Muschik konden in de laatste Duitse slagbeurt zelfs beide scoren op wilde worpen van Walsma. Met volle honken en het potentiële winnende punt in het slagperk maakte rechtsvelder Danny Rombley een hooggeslagen bal van pinch-hitter Jonathan Heimler onschadelijk om een einde aan de wedstrijd te maken. Heimler was al de elfde Duitser die deze inning in het slagperk was verschenen.

Met de winst kon pitcher Brocken zijn eerste Europese zege op zijn palmares bijschrijven. Remco Draijer (3 uit 4) en Nick Urbanus (3 uit 5) leidden de Amsterdamse aanval, die dit duel tot tien hits kwam. Draijer scoorde bovendien drie van de negen punten voor zijn ploeg. Met de winst van titelverdediger L&D Amsterdam is een einde gekomen aan de eerste ronde van de European Champions Cup. Het Europese clubtoernooi in Regensburg wordt morgen vervolgd met de halve finales. Daarin staat eerst om 16.30 uur Curaçao Neptunus tegenover T&A San Marino. Om 19.00 uur speelt L&D Amsterdam zijn wedstrijd uit de halve eindstrijd tegen het Italiaanse CNF Unipolsai Bologna. ASD Rimini, de finalist van vorig jaar, werd vanmiddag in tien innings met 3-6 uitgeschakeld door San Marino en speelt nu verder om de vijfde plaats.

                      1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E BUCHBINDER LEGIONÄIRE 2 0 0 0 0 0 0 0 4  6  6 2 L&D AMSTERDAM         0 0 0 1 1 2 1 4 X  9 10 0

Pitchers Buchbinder Legionäre
Kevin Vance (6): 3-2-6-2
Francis Garcia (1 2/3+5 man): 0-5-4-0
Valerio Jiron (1/3): 0-0-0-0

Pitchers L&D Amsterdam
Hidde Brocken (7): 1-5-6-0
Pim Walsma (1 1/3+2 man): 0-4-0-0
Norbert Jongerius (2/3): 0-2-0-0

Kelly leidt Curaçao Neptunus naar poulewinst

vr, 09/06/2017 - 17:34
Kevin Kelly gooide tegen Rouen Huskies de meeste innings en pitches ooit voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

De verrassende nederlaag van gisteren tegen Mainz Athletics is voor de honkballers van Curaçao Neptunus zonder gevolgen gebleven. Pitcher Kevin Kelly presteerde vandaag wat hij nog niet eerder had gedaan voor de Rotterdammers en leidde zijn ploeg met elf strikeouts naar een 9-3 winst op Rouen Huskies. Met dat resultaat heeft de Nederlandse landskampioen zich nu alsnog als poulewinnaar geplaatst voor de halve finales.

In de Armin-Wolf-Arena in Regensburg speelden Curaçao Neptunus en Rouen Huskies vanmiddag om een plaats in de halve finales. Eerder op de dag had het Italiaanse Bologna zich al met een 2-22 oorwassing tegen Mainz Athletics geplaatst voor de tweede ronde. Van die Duitse ploeg verloor Neptunus gisteren wel nog verrassend. Een tweede misstap lieten de Rotterdamse honkballers vandaag niet nogmaals gebeuren. Helemaal niet met de 3-6 nederlaag tegen Rouen Huskies in de vorige ontmoeting tussen beide teams tijdens het Europa Cup-toernooi van 2012 nog vers in het geheugen.

Daarvoor nam pitcher Kevin Kelly zijn ploeg op sleeptouw. In zijn eerdere elf Europese wedstrijden was de 33-jarige Kelly nog maar één keer eerder startend pitcher, maar gooide hij nooit langer dan 2 2/3 inning en meer dan 47 ballen. Maar vandaag leek Kelly onuitputtelijk. In de Armin-Wolf-Arena gooide de international maar liefst 131 pitches, waarbij hij de Franse honkballers met in totaal elf strikeouts zo nu en dan tot wanhoop wist te drijven.

Homerun

Voor Neptunus gooide Kelly in zijn 86 wedstrijden in de Nederlandse en elf duels in de Europese competitie tot dusver niet meer dan zeven strikeouts in één wedstrijd, een totaal dat hij evenaarde afgelopen 30 april in de wedstrijd tegen De Glaskoning Twins. Kelly, die in de hoofdklasse nog maar negen keer als startend pitcher uitkwam, maakte toen de volledige zeven innings vol en gooide daarmee zijn enige complete wedstrijd. Vandaag haalde hij echter het uiterste uit zichzelf.

Pas in de achtste inning moest Kelly op de heuvel worden afgelost. Nog niet eerder gooide hij zoveel innings en zoveel pitches sinds zijn debuut voor het Rotterdamse Neptunus in 2014. Op het moment dat Kelly leeg was, nam vandaag zijn slagploeg het stokje over. In de achtste slagbeurt scoorde de formatie van hoofdcoach Ronald Jaarsma viermaal, waarbij Daniel Fernandes (2 uit 3) met een homerun twee punten binnensloeg. Daarme besliste Curaçao Neptunus het duel en werd de eindstand bepaald op 9-3.

Pitchersduel

De wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en Rouen Huskies was vooral een pitchersduel tussen Kevin Kelly en Owen Ozanich. Dat zorgde ervoor dat punten kostbaar waren en de wedstrijd in de vijfde inning nog altijd in balans was. De Franse international Ozanich had uiteindelijk 118 pitches nodig en moest in de zesde inning alsnog buigen voor de Rotterdamse honkballers. Aanvallend kwam Curaçao Neptunus tot dertien hits, waaronder drie voor Dwayne Kemp (3 uit 5) en twee voor onder meer Gianison Boekhoudt (2 uit 3), die in de tweede inning de 1-2 achterstand wegwerkte met een solohomerun.

Met twee strikeouts gooide Harcksen in de laatste innings de wedstrijd uit. Samen met Kelly zorgde hij er zodoende voor dat de overige pitchers van Neptunus morgen volledig uitgerust aan de halve finales kunnen starten. Daarin wordt de winnaar van het duel tussen ASD Rimini en T&A San Marino de volgende tegenstander. Beide teams uit de Italiaanse competitie verloren eerder dit toernooi hun wedstrijd tegen titelverdediger L&D Amsterdam. De Amsterdammers krijgen morgen in de halve finale met Fortitudo Bologna eveneens een team uit de Italian Baseball League tegenover zich.

                 1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E ROUEN HUSKIES    0 2 0 0 0 0 0 1 0  3  7 2 CURAÇAO NEPTUNUS 1 1 0 0 1 2 0 4 X  9 13 1

Pitchers Rouen Huskies
Owen Ozanich (5 2/3+1 man): 5-3-9-1
Yoann Vaugelade (1 1/3): 1-1-1-0
Esteban Prioul (1/3+2 man): 0-1-2-1
Jonathan Jaspe (2/3): 0-1-1-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Kevin Kelly (7 2/3+1 man): 11-2-7-1
Misja Harcksen (1 1/3): 2-0-0-0

Sidney de Jong manager Koninkrijksteam U23

vr, 09/06/2017 - 16:32
Sidney de Jong, hier in actie tijdens de World Baseball Classic van 2009, wordt bondscoach van het Koninkrijksteam U23

In 2011 werd Sidney de Jong nog wereldkampioen met Team Kingdom of the Netherlands. Het was een prachtig einde van een fantastische loopbaan van de publiekslieveling. De afgelopen jaren maakte de Jong als hitting coach opnieuw deel uit van het Koninkrijksteam. Deze zomer zal hij bovendien aan het roer staan van het U23 team dat van 7 tot 13 augustus in Brno zal strijden om de Europese titel.

In zijn technische staf heeft hij een aantal andere zeer bekende (oud-)spelers en internationals opgenomen:  Evert-Jan ’t Hoen en Eugene Kingsale zijn de assistenten van de Jong, terwijl niemand minder dan Rob Cordemans de pitching coach zal zijn. David Bergman zal als scout fungeren, Greta Schouten is de teammanager en Kevin Sprengers de fysiotherapeut.

De jongelingen van het U23 team mogen dus aan de slag met een zeer ervaren staf, die samen goed was voor honderden interlands.

WPT
Om ook als coaching staf alvast wat meer ervaring op te doen, zal de Jong met zijn staf, aangevuld met coaches Wim Martinus en Paul Venner (Strength & Conditioning), fysiotherapeut Pepijn van Ingen en equipment manager Jaap Visser de leiding hebben over Team Kingdom of the Netherlands dat van 1 tot 9 juli deelneemt aan het World Port Tournament.

Uiteraard zal de Jong tijdens dit toernooi nauw samenwerken met Field Manager Steve Janssen.

U18
Het Koninkrijksteam U18, ofwel Jong Oranje, zal geleid worden door manager Eric de Bruin. Het team speelt van 1 tot 10 september het WK in Thunder Bay, Canada. De technische staf van de Bruin wordt aangevuld met Talent Coach Martijn Nijhoff, pitching coach Robin van Doornspeek, assistent coach Ben Thijssen en fysiotherapeut Pepijn van Ingen.

U15
Ook het nationale team U15 zal onder leiding staan van Eric de Bruin en Martijn Nijhoff. De staf voor dit team, dat van 17 tot 23 juli deelneemt aan het EK voor cadetten in Wenen, wordt gecomplementeerd door coaches Marvin Bleij en Michael Duursma en fysiotherapeut Kevin Sprengers.

U12
In eigen land, op het veld van UVV in Utrecht, worden dit jaar tussen 10 en 16 juli de Europese Kampioenschappen voor het jongste nationale team gespeeld. Het U12 team zal worden geleid door manager Peter Herkemij. Hij wordt bijgestaan door pitching coach Eric de Vries en hoofdklassespeler Jesse Aussems.

Er staan deze zomer veel belangrijke punten op het spel voor de wereldranglijst en met deze prachtige en zeer ervaren technische staven zouden er zo maar eens veel punten binnengesleept kunnen worden.

Pagina's